Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić na otvaranju simpozija "Teologija u javnoj sferi" u Trebinju

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić nazočio je u četvrtak, 9. veljače otvorenju godišnjeg simpozija „Teologija u javnoj sferi“ koji se već četvrtu godinu organizira u Trebinju. Organizator ovogodišnjeg simpozija je Centar za filozofiju i teologiju iz Trebinja, a jedan od osnivača tog Centra je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska. Na poziv episkopa Grigorija Durića biskup Uzinić već drugi put sudjeluje na simpoziju odnosno nazoči prijepodnevnom programu prvog dana simpozija, čime se dalje razvijaju i izgrađuju ekumenski odnosi između Dubrovačke biskupije i Zahumsko-hercegovačke i Primorske eparhije.

 

Tema prvog panela bila je „Sabornost i jedinstvo Crkve u 21. stoljeću uz osvrt na kritski sabor“, a u diskusiju se uključio i biskup Uzinić.

 

U poslijepodnevnom programu tema panela je bila „Europa na raskrižju - kriza i budućnost europskog identiteta“, a slijedeća dva dana „Strah i sloboda“ te „Mjesto i uloga žene u Crkvi i društvu“. Na programu simpozija su i neka kulturna događanja poput otvaranja izložbi, predstavljanja knjige, predstave Međureligijskog vijeća BiH, predavanja o pravoslavlju i modernom vremenu i dr. Zadnjeg dana skupa slavit će se sveta arhijerejska liturgija.

 

Na četverodnevnom skupu u Trebinju sudjeluju pravoslavni teolozi i osobe iz javnog života, a skup se bavi kritičkim promišljanjem mjesta kršćanske teologije u suvremenom svijetu. Na skupu se pokušavaju dati odgovori na pitanja može li i treba li teologija imati značaj u javnom životu, a ne samo unutar crkvene zajednice. Uz kritičko vrednovanje aktualnog mjesta teologije u društvu pokušavaju se otkriti i neke smjernice za budućnost. Kroz teme koje spajaju pojedina područja na simpoziju se promišlja o odnosu teologije i politike, ekonomije, znanosti, kulture, umjetnosti.

 

Na susretu su uz dubrovačkog biskupa bili i delegat Dubrovačke biskupije za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan te dvoje katoličkih teologa.

 

A.T.