Dubrovačka Biskupija

Misa u OB Dubrovnik uoči Svjetskog dana bolesnika

 

Uoči Svjetskog dana bolesnika u kapelici dubrovačke Opće bolnice na Medarevu u petak, 10. veljače, misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirao je bolnički kapelan don Jerko Ban.

 

Na samom početku propovijedi biskup Uzinić osvrnuo se na evanđelje u kojem je Isus ozdravio gluhog mutavca (Mk 7, 31-37) kazavši kako osim što se svećenici trebaju ugledati na Isusa da to isto trebaju napraviti i liječnici jer je Isus prema onom što nam govori evanđelje bio i liječnik. Dodao je i kako današnje čitanje iz Knjige Postanka (Post 3, 1-8), koje govori o tome kako je čovjek zgriješio uzevši plod zabranjenog voća na nagovor zmije, odgovara s obzirom na Dan bolesnika na pitanje zašto bolest i patnja. Biskup je objasnio kako razlog za smrt s kojom se suočava čovjek nije kriv Bog, već da je to posljedica čovjekovog slobodnog izbora i sumnje u Božju dobrotu. „Izbora kojeg je napravio pod napastovanjem zmije, iza kojeg stoji Đavao, koji vrlo lukavo prilazi čovjeku prikazujući Boga kao onog koji nije dobar, koji želi nešto uskratiti. Čovjek da bi dobio to što mu Bog želi uskratiti nudi alternativu, nudi neposluh, oholost.“ Rekao je i da je čovjek počeo razlikovati dobro i zlo onda kad je zlo napravio, te kako je tada mogao vidjeti razliku između onoga što je bilo i što jest. Objasnio je i da unatoč grijehu Bog traži čovjeka kako bi mu ponudio alternativu, a to je povijest spasenja kojem je vrhunac Isus Krist, onaj koji može izliječiti ranu nastalu na početku.

 

Propovjednik je kazao kako možemo biti gluhi i nijemi u duhovnom smislu, odnosno da su gluhi oni koji nisu spremni čuti Božju poruku, a nijemi oni koji nisu sposobni drugima govoriti o Bogu. „Isus ozdravlja i u fizičkom i u duhovnom smislu“. No u kontekstu ozdravljenja gluhog mucavca Isus nam daje zadaću da ono što smo čuli i vidjeli i mi sami počnemo govoriti, nastavljajući njegovo poslanje, kazao je biskup i poručio kako Svjetski dan bolesnika možemo gledati i u tom kontekstu. Poručio je kako se uz 25. obljetnicu obilježavanja Dana bolesnika, osim što se uveo Marijin način pristupa čovjeku koji je nastavak Isusova načina, htjela poruka dati onima koji su bolesni, ali i onima koji se brinu za bolesne liječnicima, sestrama, tehničarima i svim ostalima koji rade u zdravstveni ustanovama.

 

Okupljenima je mons. Uzinić istaknuo prema njegovom mišljenju bitne elemente iz ovogodišnje papine poruke za Svjetski dan bolesnika. „Papa svoju poruku shvaća kao prigodu za posvećivanje veće pažnje položaju bolesnih i onih koji trpe. Da se ovom porukom posvijesti da je služenje bolesnima, patnicima i odbačenima temeljno poslanje Crkve koje nam omogućuje susret s onom solidarnosti koju je pokazao Krist. Da su u Mariji koja se ukazala u Lurdu otkrije siguran znak Božje nježnosti prema svakom Božjem biću i da bude uzor prepuštanja Božjoj volji. Da se u vjeri hranjenom Božjom riječi i sakramentima pronađe potrebna snaga za ljubav prema Bogu u iskustvu bolesti. Da se iz iskustva Bernardice kojoj se Gospa ukazala naučimo jedni druge promatrati kao osobe s ljudskim dostojanstvom. Osobito bolesnike i one koji trebaju našu pomoć. Da se zahvaljujući molitvi, svoju slabost poput Bernardice okrenemo u podršku drugima obogaćujući druge svojom ljubavlju i prikazujući svoj život za spas čovječanstva. I da se to bogatstvo čovječnosti i vjere koje se susreće u bolnici i brizi za bolesne ne izgubi.“ Propovjednik je dodao i kako papa u svojoj poruci izražava svoju blizinu u molitvi i ohrabrenju liječnicima, sestrama i tehničarima, kao i svima drugima koji se uključuju u brigu za bolesne.

 

S obzirom da se na današnji dan obilježava blagdan bl. Alojzija Stepinca biskup Uzinić se prisjetio Stepinčeve poruke iz homilije s blagdana Krista Kralja 26. listopada 1941. godine a koja kaže: „Kako dok god opet Kristova ljubav ne obasja naša srca i ludost je pomisliti na bolje dane čovječanstva, ludost je vjerovati u boljeg čovjeka.“ Biskup je na temelju ovih riječi poručio da ako Isusu dopustimo da dođe u naše srce da će onda i naša bol biti drugačija jer će biti suobličena Kristovom križu. Propovijed je mons. Uzinić zaključio riječima nadbiskupa Stepinca za koje je rekao kako su na neki način i njegova molitva. „Neka sveta milost Njegova učini da i u našim srcima usplamti sveta vatra ljubavi prema bližnjemu našemu. Prema svakom koji trpi. Bez obzira kako se zvao. Da kraljevstvo Kristovo bude što se i nas tiče Regnum caritatis, Kraljevstvo ljubavi.“

 

Misnom slavlju u bolničkoj kapelici uz medicinsko osoblje i bolesnike prisustvovao je ravnatelj bolnice doc. dr. sc Marijo Bekić, a na misi su pjevali mladi dominikanski novaci.

 

Nakon misnog slavlja dubrovački biskup obišao je Odjel palijativne skrbi dubrovačke bolnice.

 

Nikša Sentić