Dubrovačka Biskupija

Biskupov pastoralni pohod katedralnoj župi

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić nastavio je s kanonskim pohodima župama dekanata Dubrovački 1, pa je od petka, 10. veljače do nedjelje, 12. veljače boravio u katedralnoj župi Gospe Velike gdje je u pratnji župnika don Stanka Lasića i kapelana don Marina Lučića obilazio neke institucije koje se nalaze na području ove župe, susretao se sa skupinama vjernika i slavio liturgijska slavlja.

 

Prvog dana kanonskog pohoda biskup Uzinić posjetio je OŠ Marina Getaldića – Centar koja se nalazi u srcu gradskih mira. Biskupa je dočekala ravnateljica škole Silvana Bjelovučić zajedno s učiteljicama i djecom. Mališani su izveli prigodan recitatorski program a školski zbor za biskupa je izveo pjesmu „Falile se Kaštelanke“. Također učenici su biskupu postavljali i razna pitanja poput kako je to biti biskupom, je li ikada zaboravio da mora predvoditi misu ali i kako mu je kao malome bilo u školi na što je mons. Uzinić odgovorio da mu je bilo dobro ako je učio a ako ne da onda baš i nije. Kao zahvalu za posjet ali i kao mali podsjetnik da im ponovno dođe, ravnateljica Bjelovučić uručila je biskupu u ime svih dar, sliku sv. Vlaha koju su napravili učenici. Na kraju susreta zajedno s učiteljicama i ravnateljicom dubrovački biskup je zapjevao pjesmu „Krist na žalu“.

 

Nakon OŠ Marina Getaldića – Centar dubrovački biskup po prvi puta službeno je posjetio Umjetničku školu Luke Sorkočevića gdje ga je sa radom i povijesti škole, čija je zgrada spomenik kulture nulte kategorije, upoznao ravnatelj Dživo Brčić. Za dobrodošlicu biskupu učenici su izveli kratki glazbeni koncert kao mali prikaz onoga što rade u školi. Obrativši se učenicima i profesorima mons. Uzinić je rekao kako im malo „zavidi“ na tome što rade jer uživaju u svome poslu, ali i zato što glazbom oplemenjuju sami sebe i sve ostale. Biskup je također istaknuo kako je uvijek između umjetnika i Crkve bio izvrstan odnos te im ujedno i zahvalio na tome.

 

Slijedeći posjet bio je Centru za socijalnu skrb Dubrovnik gdje je tridesetak zaposlenika s ravnateljicom  Nikoletom Borković Ljubić srdačno dočekalo biskupa i izrazilo radost zbog njegovog posjeta ovom centru. Ravnateljica je biskupu predstavila rad Centra koji, sukladno zakonskim propisima, pomaže najpotrebitijima te istaknula posebice dobru suradnju s katedralnom župom. Katedralni župnik je ponudio Centru da preko ljeta iz unutrašnjosti mogu u katedralnu kuću u Slanom dovesti skupine djece s posebnim potrebama na more ili druge skupine za koje procjene da je to ostvarivo i potrebno jer mnoga djeca danas nemaju mogućnosti vidjeti more, a tome se tako raduju. Biskup Uzinić je skrenuo pozornost na neke osobe koje susreće, a za koje mu se čini da nemaju adekvatnu skrb što su djelatnici obećali provjeriti i povesti o tome računa. U razgovoru je spomenuto i kako se Centar u medijima zna spominjati u negativnom kontekstu, no oni zbog zaštite dostojanstva svojih štićenika ne mogu u javnost iznositi sve činjenice i tako dati cjelovitu sliku. Biskupov posjet zabilježen je i zajedničkom fotografijom za uspomenu.

 

Istoga dana poslijepodne biskup se susreo i s članovima molitvena zajednice Marija Petković koja djeluje u katedralnoj župi a vodi je s. Veronika Dunatov, a navečer se susreo s roditeljima prvopričesnika i krizmanika u sjemeništu.  Kako je taj dan bio spomendan bl. Alojzija Stepinca biskup je u katedrali predvodio misu i propovijedao, a za vrijeme mise podijelio je i sakrament bolesničkog pomazanja nekolicini vjernika.

 

U subotu, 11. veljače dubrovački biskup se prijepodne susreo s prvopričesnicima i krizmanicima, te obišao neke obitelji i bolesnike u njihovim obiteljskim domovima. Navečer je u crkvi sv. Ignacija predvodio misu na blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika, a prije toga je sudjelovao na prigodnom programu za Dan života i Dan braka u dvorani sv. Ivana Pavla II. kojeg je organiziralo Biskupijsko vijeće za život i obitelj i na kojem su sudjelovale i obitelji iz katedralne župe.

 

U nedjelju, 12. veljače biskup se susreo s članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, članovima katedralnih zborova, Bratstva Presvetog Sakramenta te predvodio župnu misu u katedrali. Misom u zbornoj crkvi sv. Vlaha na kojoj je prvi dubrovački skautski odred dao svoja obećanja završen je biskupov kanonski pohod katedralnoj župi Gospe Velike u Dubrovniku.

 

Nikša Sentić / Angelina Tadić / Gradski župni ured