Dubrovačka Biskupija

Prvoplasirani na Vjeronaučnoj olimpijadi: OŠ Petra Kanavelića Korčula i Biskupijska klasična gimnazija

 

Županijsko (biskupijsko) natjecanje iz Vjeronauka za vjeroučenike na području Dubrovačke biskupije održano je u četvrtak, 2. ožujka u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Ruđer Bošković" u Dubrovniku, a tema je bila „Misijska djelatnost Crkve“. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 20 škola s područja biskupije (11 osnovnih i 9 srednjih škola) odnosno 80 učenika/učenica i 20 mentora/mentorica.

 

Prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je ekipa OŠ Petra Kanavelića iz Korčule, dok su pobjedu među srednjoškolcima odnijeli učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika.

 

Korčulansku pobjedničku ekipu čine: Zvonimir Skorin, Matej Bokšić, Marija Botica i Marija Lozica, te mentorica s. Anita Sučić. Klasičari su pobijedili u sastavu: Roko Gvozden, Antonio Lujo, Matija Lučić i Luka Violić, a mentor je bio don Marin Lučić.

 

Od osnovnih škola drugo mjesto je osvojila OŠ Mokošica s mentoricom Kristinom Vukušić, treće mjesto OŠ Vela Luka (mentor Ante Novaković), zatim slijede škole i mentori: OŠ Gruda (Danijel Holeš), OŠ Ivana Gundulića (Tatjana Violić), OŠ Lapad (s. Katarina Mihić), OŠ Marina Getaldića (Antun Končić), OŠ Janjina (Ljudevit Cikojević), OŠ Slano (Josip Kačunić), OŠ Blato (Barbara Šeparović) i OŠ Župa Dubrovačka (Miroslava Batina).

 

Drugo mjesto među srednjim školama pripalo je Gimnaziji Dubrovnik (Romana Đuka-Alemani), treće Medicinskoj školi (Ana Matić), potom slijede: Srednja škola Blato (Slavica Bošković), Turistička i ugostiteljska škola (Kristina Tomić), Pomorsko-tehnička škola (Marina Serdarević), Ekonomska i trgovačka škola (Željana Lučić), Obrtnička škola (Krešimir Marković) te Dubrovačka privatna gimnazija (Ana Marčinko).

 

Prije početka natjecanja sudionici su se okupili u kapelici sjemeništa gdje ih je pozdravio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Marinko Šljivić koji im je dao kratke upute, a potom je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio molitvu i blagoslovio učenike. Biskup je učenicima zahvalio na trudu koji su uložili u učenje i naglasio važnost sudjelovanja na natjecanju te ih potaknuo da već sada pomalo otkrivaju koja je njihova uloga u misijskom poslanju Crkve kako bi je jednog dana i zaživjeli. Poželio im je da svatko od njih da najbolje od sebe, a neka pobijedi najbolji.  

 

Natjecanje se odvijalo u tri kruga. U prvom dijelu svi učenici su samostalno pisali test te su se njihovi pojedinačni bodovi zbrajali. U drugom krugu su kao ekipa povezali točne odgovore s odgovarajućim pitanjima, a u posljednjem trećem krugu igrali su „Milijunak". Za vrijeme pauze dok su učenici čekali ispravak testova prigodnim programom zabavili su ih mladi animatori Dubrovačke biskupije. Najbolje ekipe predstavljat će Dubrovačku biskupiju na državnom natjecanju koje će se održati 5-7. travnja.

 

Organizatori natjecanja su: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Glas Koncila. Županijska razina natjecanja održava se u suradnji s Katehetskim uredom Dubrovačke biskupije.

 

Angelina Tadić