Dubrovačka Biskupija

Mons. Uzinić uputio poruku mladima na trećem Planinarskom križnom putu

 

Tijekom subote, 11. ožujka, i nedjelje, 12. ožujka, trajao je Planinarski križni put (PKP) za mlade na Pelješcu. Ruta kojom su mladi išli bila je Jurjevići – Karmen – Viganj – sv. Ilija – Orebić, a molio se križni put koji je napisao Tomislav Ivančić. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je poruku potpore mladima koju je pročitao prvog dana don Josip Lebo, župnik u Vignju, na misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vignju, a koju je predvodio don Alen Keri, župnik u Trpnju i Donjoj Vrućici. Nedjeljno misno slavlje u Orebiću u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana predvodio je župnik i dekan Pelješkog dekanata don Marko Stanić.

 

Uz pozdrave svim sudionicima ovogodišnjeg PKP-a, mons. Uzinić je napisao:


„Iskreno žalim što vam se zbog drugih obveza nisam mogao pridružiti na ovogodišnjem PKP-u. Želio bih da vam ovogodišnji PKP – koji, kako ga predstavljaju njegovi pokretači, sa sobom nosi 'žuljeve, bol u nogama i leđima, tvrdi pod, moguću kišu, blato, uspone…' i pri tom uči 'strpljenju,  poniznosti, toleranciji, te razvijati kondiciju i ljubav za sve moguće nepredvidljive situacije' – bude prilika za bolje upoznavanje Pelješca, tog prekrasnog dijela naše Domovine i Biskupije. Ali nemojte na tome ostati. Pokušajte se i međusobno upoznati. I zajednički susresti s Gospodinom Isusom Kristom. Njega ćete susresti u molitvi križnog puta. Susretnite ga i sakramentu ispovijedi, misi i pričesti. Osobito je važno da ga susretnete i jedni u drugima. I da ga po završetku PKP-a ponesete sa sobom u svoje obitelji i župne zajednice, škole i radna mjesta, kako bi ga i tamo susreli u drugima i drugima omogućili da ga mogu susresti.“

 

Uz Božji blagoslov, na kraju poruke im je poželio i da se  međusobno susretnu u molitvi.

 

Prvi dan križnog puta sastojao se od sedam postaja koje su se molile uz zavjetne crkvice uz put kojim su prolazili: kapela sv. Jurja u Podvlašici, kapela sv. Antuna u Stankovićima, Gospa od Karmena u Orebiću, Franjevački samostan Gospe od anđela, kapela sv. Lovra u Žukovcu, kapela sv. Ane u Žukovcu i župna crkva sv. Mihovila u Vignju. Drugog dana postaje su se molile uz uspon na vrh brda sv. Ilije pa sve do Orebića uz zaustavljanja na improviziranim mjestima i pored crkvica: Gospa od ružarija, kapela sv. Ilije na vrhu brda, crkva sv. Trojstva u Kućištu i župa Pomoćnice kršćana u Orebiću.

 

Mladima su se na pojedinim dijelovima križnog puta pridruživali i svećenici, redovnici, redovnice i ostali vjernici. Okrjepu prvog dana mladima su omogućili kod Gospe od Karmena članovi Lige protiv raka. Smještaj je bio omogućen u Kuventu u Vignju, gdje su animatori pripremili poseban program za sve sudionike. Za sigurnost mladih tijekom križnog puta pobrinuli su se članovi Hrvatske gorska služba spašavanja i Planinarskog društva sv. Ilija, koji su im ujedno i kuhali. Mladi su također imali prilike posjetiti i muzej Gospe od anđela u Franjevačkom samostanu u Orebiću.

  

Korisne informacije i upute mladima je davala Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, koja je istaknula kako je ovo do sada bio najzahtjevniji križni put koji su mladi spremno s osmjehom podnijeli.

 

Planinarski križni put po treći put organiziralo je Vijeće za mlade. Prvi PKP u Dubrovniku se održao u studenom 2013. godine, u godini priprave za Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, a na drugom PKP-u u studenom 2014. godine mladi su upoznavali ljepote Konavala. PKP-i se održavaju i u drugim krajevima Hrvatske, a dugu tradiciju imaju osobito u njezinim sjevernim krajevima. Grupa mladih iz Splita i Zagreba također se pridružila ovom pohodu.

 

Niže možete pogledati galeriju fotografija s ovogodišnjeg puta.

 

N.S.

Foto: Boris Poluta