Dubrovačka Biskupija

DEMANTI/Biskup Uzinić u Nu2: Dijete je tijelo žene i njezinog muža

 

ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA

Biskup Uzinić: Dijete je tijelo žene i njezina muža

 

Ovih dana u javnosti su se pojavili potpuno krivi citati jedne rečenice dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića izgovorene u jednosatnoj emisiji „Nedjeljom u 2“ HRT-a u kojoj je gostovao 12. ožujka 2017. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić nije rekao da je „tijelo žene i tijelo njezina muža“ nego je rekao da je dijete tijelo žene i njezina muža.

 

Objavljujemo ispravak kako se u budućnosti s navodnom izjavom ne bi dalje manipuliralo.

 

U razgovoru o pobačaju urednik i voditelj Aleksandar Stanković je postavio pitanje o ulozi oca koja se zanemaruje u takvoj situaciji. Biskup je odgovorio da je to jedan od problema te nastavio: „Ali ako i sam Ustavni sud u svom rješenju govori o tom pravu žene na – što?. To nije njezino tijelo. Dakle, to je tijelo njezinog muža kao i njezino tijelo…“. Urednik je prekinuo biskupa rečenicom: „Dobro, njezino je tijelo prvenstveno, ajde da tu budemo…“, na što je biskup nastavio: „Dijete nije njezino tijelo. Dakle, ja se ne mogu s tim složiti da je to njezino. Dijete nije. To je novo ljudsko biće.“

 

Iz citiranih rečenica kao i iz samog konteksta se lijepo može vidjeti i razumjeti da je biskup Uzinić rekao kako dijete nije tijelo žene nego da je dijete novo ljudsko biće, nastalo od tijela žene i tijela njezinog muža.

 

Biskup, dakle, nigdje nije rekao: „da je tijelo žene 'njezino i tijelo njezina muža'“ niti „Tijelo žene je i tijelo njezina muža“, nego je rekao: „To je tijelo njezinog muža kao i njezino tijelo“, a iz razgovora se vidi da se riječ „to“ odnosi na dijete.

 

Donosimo transkript tog dijela razgovora koji se na snimci emisije može pogledati od 22.10 minute.

 

* * *

A.Stanković: Ovdje ste evo i sami ste spomenuli - žene. Ne mislite li da je u cijeloj toj priči, ali potpuno zanemaren aspekt oca, odnosno muškarca. Kad ste me pitali za mišljenje, ja sam vam na neki način natuknuo, koje je moje mišljenje, pa ću i ovdje biti slobodan, da kažem da ne mislim da je pravo oca jače od prava majke. Majka u svojoj utrobi nosi to dijete, međutim da se apsolutno zanemaruje, uloga oca i da se uopće o tome ne razgovara da i otac treba imati, u toj eventualnoj situaciji pobačaj, neko pravo ili neka prava, to mi je dosta neobično.

 

Biskup Uzinić: To je jedan od problema cijelog tog slučaja. Ali ako i sam Ustavni sud u svom rješenju govori o tom pravu žene na – što?. To nije njezino tijelo. Dakle, to je tijelo njezinog muža kao i njezino tijelo…

 

A. Stanković: Dobro, njezino je tijelo prvenstveno, ajde da tu budemo…

 

Biskup Uzinić: Dijete nije njezino tijelo. Dakle, ja se ne mogu s tim složiti da je to njezino. Dijete nije. To je novo ljudsko biće. Ono što s međutim istovremeno događa s tim što vi govorite, jest da se i na žene stavlja veliki teret. Ja osobno mislim da niti jedna žena nije napravila abortus svjesno, hotimično, da su muževi i drugi i okolina, pa i sama rješenja i sami zakoni doprinijeli tom da su neke žene napravile to što su napravile. Ja mislim da, zapravo sve ovo ne samo da ne čini žene slobodnim, nego ih prisiljava da naprave nešto, što one nikad kao majke ne bi napravile.

 

* * *

 

Lijepo molimo za veću profesionalnost pri prenošenju riječi dubrovačkog biskupa kao i obraćanje pozornosti na cjelinu misli i na kontekst kako se ne bi događala neistinita prenošenja i izvodili pogrešni zaključci.

 

Ured za medije Dubrovačke biskupije