Dubrovačka Biskupija

Dvanaest novih ministranata u Novoj Mokošici

 

Na treću korizmenu nedjelju, na blagdan sv. Josipa zaštitnika naše domovine, obitelji i Dana očeva, 19. ožujka u župi Svete Obitelji u Novoj Mokošici bilo je razloga za radost i slavlje. Svečano misno slavlje u 10.30 sati predvodio je župnik don Ivo Zečević, koji je u ministrantski zbor župne zajednice primio drugu generaciju ministranata – novih 12 ministranata, znakovitog broja.

 

Ministranti su svečano u procesiji ušli u crkvu u skladu s pjesmom „Uđite s hvalama...“.

 

U uvodnom dijelu, župnik don Ivo je prozvao sve kandidate za ministrante imenom i prezimenom: Petar Bašica, Mate Pezo, Josip Luetić, Luka Prkačin, Kristijan Knezović, Miho Bošnjak, Jakov Rešetina, Bruno Carević, Teo Dabelić, Dario Perić i Ivan Vareškić. Svi kandidati pristupili su oltaru riječima: "Evo me!". Poslije je uslijedilo blagoslov ministranata i bijelih haljina koje su donijeli na rukama te križeva koje su stavljali na prsa. Nakon blagoslova bilo je oblačenje, tako da su neki ministranti po prvi puta imali osjećaj uzvišenog trenutaka biti bliže oltaru, a ima i onih koji već određeno vrijeme ministriraju, ali nisu primili službu.

 

Župnik don Ivo, za vrijeme propovijedi, naglasio je da primajući ministrantsku službu, ministrant nije samo ministrant u crkvi i za vrijeme različitih pobožnosti nego je on ministrant svugdje - u školi, u obitelji, na ulici...

 

„Dragi ministranti, Krist vam je najveći i najbolji prijatelj, stoga i vi budite prijatelji jedni drugima. Također, ministrantska služba ima zadatak biti vjeran i revan u posluživanju oltara, te na poseban način pozvan je davati primjer i drugima s kojima živi. Sama riječ ministrant ima značenje biti poslužitelj, prvotno oltara, a to ozračje treba širiti i oko sebe“, naglasio je don Ivo.

 

Nakon homilije uslijedilo je svečano primanje u službu. Za vrijeme prinosa darova ministranti su iz ruku župnika don Iva primali liturgijske predmete koji su im protumačeni u njihovu značenju: Lekcionar, ciborij, ampulice, svijeće, kadionica, lađica s tamjanom i zvonce.

 

Na kraju euharistijskog slavlja don Ivo je čestitao novim ministrantima na primljenoj službi, te pozvao roditelje i sve okupljen župljane da mole i prate nove ministrante kako bi s ljubavlju vršili prihvaćenu službu. Nakon svete mise, ministranti su u prisutnosti roditelja bili počašćeni njima omiljenom hranom pizzom, sokovima i kolačima. Svaki od ministranata dobio je na dar mirisnu krunicu iz Svete Zemlje.

 

Poneseni ovim svečanim i radosnim trenucima, poslije mise se javilo još nekoliko dječaka koji žele biti ministranti.

 

Rebeka Nodilo