Dubrovačka Biskupija

Vjeroučenici Gimnazije Dubrovnik na nastavi izvan učionice

 

Učenici Gimnazije Dubrovnik koji pohađaju katolički Vjeronauk i ove nastavne godine, uz redovite sate i nastavne teme koje obrađuju, imali su prigode neke sate održati i izvan učionice te se tako izbliza upoznati s organiziranim karitativnim djelovanjem, s drugim religijama koje postoje u Gradu, s redovničkim zajednicama koje nastoje živjeti karizmu svojih utemeljitelja i danas te nekim drugim sadržajima.

 

Početkom nastavne godine a povodom Godine svetog Vlaha kojom se obilježavala 1700. obljetnica mučeništva sv. Vlaha gimnazijalcima je u zbornoj crkvi sv. Vlaha sat vjeronauka održao rektor crkve mons. Toma Lučić. Učenici su tako mogli doznati i neke manje poznate detalje o dubrovačkom Parcu poput onih kako je izabran za biskupa, zašto je imao poseban osjećaj za njegovanje narodnog jezika i književnosti, zašto je završio mučeničkom smrću kad je već kršćanstvo 316. godine bilo dozvoljena religija, gdje je bila prva dubrovačka crkva njemu posvećena, zašto se gradila druga, kako je ona izgledala i što danas imamo iz nje, koje su posebnosti Gropellijeve arhitekture, kako i zašto je obnavljana sadašnja crkva, što prikazuju Dulčićevi vitraji i sl.

 

U studenom su učenici drugih razreda posjetili Franjevački samostan Male braće u Dubrovniku gdje ih je s poviješću i s djelovanjem franjevaca upoznao fra Vito Smoljan.

 

Učenike trećih razreda u ožujku je posjetila Marinela Banovac koja je s njima podijelila svoje iskustvo volontiranja u misiji u Ruandi te im kroz fotozapis pokazala kako izgleda život djece i mladih u Ruandi. Prigodnom kupnjom kalendara učenici su pomogli financiranje školovanja mladih u Ruandi. Kupnjom jednog kalendara djeci Ruande se omogućuje 12 školskih dana i topli obrok.

 

Vjeroučenici iz Gimnazije sudjelovali su i na Večeri duhovne poezije kao i na županijskom natjecanju iz Vjeronauka koje organizira biskupijski Katehetski ured. U sklopu Dana Ruđera Boškovića u Gimnaziji Dubrovnik učenici drugih razreda su na satu Vjeronauka održali prezentaciju „Ruđer Bošković, isusovac i znanstvenik“.

 

Čim se vrijeme proljepšalo na nastavu izvan učionice pošli su i učenici prvih razreda koji su posjetili džamiju i sinagogu upoznajući se tako s vjerovanjima i načinom života muslimana i židova te njihovom poviješću u dubrovačkoj sredini.

 

Prije završetka srednjoškolskog obrazovanja maturanti su imali prigode iz prve ruke čuti kako mogu kao volonteri pomoći drugima. S vjeroučiteljicama Romanom Đuka Alemani i Anom Matić posjetili su prostorije Caritasa Dubrovačke biskupije, ali nisu došli praznih ruku nego su donijeli potrepštine za osobnu higijenu, koje su tokom tjedna prikupljali svi učenici i djelatnici škole. U Caritasu su ih dočekale i ugostile ravnateljica Sanja Šanje i zamjenica Marija Đurović koje su ih upoznale s radom Caritasa, akcijama koje Caritas provodi i načinima na koji se učenici kao volonteri mogu uključiti.

 

Nekoliko učenika sudjelovalo je i na trodnevnoj duhovnoj obnovi za mlade „Želim biti..." koja se prošlog vikenda održavala u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku.

 

Pred mladim gimnazijalcima je hodočašće maturanata na Humac 1. travnja na kojem se okupljaju svake godine maturanti iz Dalmacije i Hercegovine, a za svibanj planiraju posjet zajednici Cenacolo i Majčinom selu u Međugorju.

 

Uz znanje o sadržajima svoje vjere mladi se tako upoznaju i s drugim njezinim dimenzijama u konkretnom životu, razvijaju osjećaj za potrebe drugih u svojoj sredini, ali i za one koji su daleko. Upoznajući se s drugim religijama uče se poštivanju onih koji drugačije vjeruju, a prepoznajući vrijednost svog kulturnog nasljeđa razvijaju ljubav prema onima koji su im ga ostavili. Postaju svjesni snage duha u životu čovjeka i potrebe obnavljati ga i jačati ga u pravim vrijednostima. Hraneći dušu Kristovom blizinom uče kako biti njegovi učenici u modernom svijetu i sredini u kojoj žive, odupirući se zlu i prianjajući uz dobro.    

 

Vjeroučitelji Gimnazije/A.T.