Dubrovačka Biskupija

Zatvoreni Dani kršćanske kulture: „ Kršćanska kultura nas povezuje i čini dobrim ljudima.“

 

Ovogodišnji Dani kršćanske kulture u Dubrovniku, dvanaesti po redu, završili su u ponedjeljak, 10. travnja, koncertom duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i crkvenih zborova u crkvi Male braće. Manifestaciju je zatvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prigodnim riječima.

 

Na početku Dana kršćanske kulture rekao sam kako nas kršćanska kultura međusobno povezuje i onda sam nabrojio sve načine na koje nas povezuje. Želio bih tome večeras dodati kako nas i kršćanska kultura čini dobrim ljudima“. Zahvalio je svima koji su doprinijeli ostvarenju ovogodišnje manifestacije, osobito organizatorima nakladnoj kući "Verbum" iz Splita i Vijeću za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije na čelu s pročelnikom dr. sc. Joškom Mikušem, te nastavio: „Ali hvala svima vama koji ste bili pratitelji ovih Dana, koji ste bili u publici jer ste omogućili sebi da se kroz ove dane možete učiniti boljima ali i svojim sudjelovanjem ste nam bili poticaj da Dane kršćanske kulture činimo boljima“. Mons. Uzinić poželio je svima okupljenima blagoslovljen Veliki tjedan te sretan i blagoslovljen Uskrs. Istaknuo je i kako je na Uskrs stvoren novi i bolji čovjek te da nam taj događaj treba pomoći da budemo dobri ljudi koji će ujedno biti poticaj i drugima kako bi postali boljima.

 

Na koncertu čiji je program pripremio Krešimir Magdić, etnomuzikolog i skladatelj, izvedene su korizmene pjesme poglavito s područja Dubrovačke biskupije, uz poneku zlatnu kajdu Wolfganga Amadeusa Mozarta i maestra di cappella Sikstina – Sergia Militella. Posebno mjesto u programu zauzeo je „Gospin plač“ iz Konavala, priređen temeljem kazivanja članova crkvenog zbora iz Čilipa, pok. Nike Šiljug iz Dube, te Ane Čeović i Mare Orepić iz Stravče i dopunjen tekstom iz zbirke rukopisnih tekstova obitelji Baule kod Čilipa.

 

Na završnom koncertu manifestacije nastupili su Dubrovački komorni zbor, Katedralni zbor mladih, Crkveni zbor župne crkve sv. Nikole iz Čilipa, Crkveni zbor župne crkve sv. Nikole iz Cavtata, Klapa Atlant, Klapa Amfora, Klapa Cavtajke i  Klapa Subrenum, a Frane Perišin, dramski umjetnik, čitao je prigodne tekstove.

 

Uvodničarka na koncertu je bila Marija Marušić Čizmić, članica Vijeća za kulturu i znanost, koja uz riječi zahvale medijima na praćenju ovogodišnje manifestacije, zahvalila i svim sudionicima te franjevcima na domaćinstvu.

 

Dani kršćanske kulture u Dubrovniku održali su se dvanaestu godinu za redom, a iz ovogodišnjeg bogatog programa možemo istaknuti 20. obljetnicu križnog puta na Srđ, te predavanje dr. sc. Slavice Stojan i izložbu arheoloških nalazišta dubrovačke katedrale u Sponzi čime se obilježilo 350. godina Velike trešnje u Dubrovniku. I u sklopu ovogodišnje manifestacije nastavljena je ekumenska suradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Dubrovniku koncertom Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora. Moglo bi se reći i kako je kruna glazbenog dijela manifestacije bio koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora na kojem je premijerno izvedeno djelo „Salutis aram Blasius“ Tomasa Restija. Bilo je sveukupno 13 događanja kojima se kroz glazbu, izložbe, predavanja i molitvu htjelo istaknuti blago kršćanske kulture.

 

Nikša Sentić