Dubrovačka Biskupija

Obredi Velikog petka: Najteži križ je onaj koji se ne prihvati

Obrede Velikog petka 14. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Obredi su počeli u tišini. Ulazna procesija išla je kroz cijelu katedralu, uz zvuke čegrtaljke. Nakon prostracije biskupa i klečanja svećenika, đakona, bogoslova, sjemeništaraca, ministranata i ostalih vjernika ispred ogoljenog oltara i otvorenog svetohraništa, nastavljena je služba riječi. Muku po Ivanu pjevali su kanonik Stolnog kaptola i katedralni župnik don Stanko Lasić, franjevac iz samostana Male braće fra Vito Smoljan, katedralni zborovi i solisti zborova kojima je ravnao Marko Šilje. Propovijedao je umirovljeni svećenik don Božo Baničević.

 

Propovjednik je, na temelju zapisa hodočasnice iz 4. stoljeća, opisao kako je prva Crkva u Jeruzalemu, od koje smo naslijedili mnoge obrede, obilježavala Veliki petak. Vjernici su obilazili mjesta vezana uz Isusovu muku, slušali biblijske tekstove, a u bazilici Svetoga Groba ljubili su Isusov križ, klanjali se i molili se.

 

Čvrsto se držimo vjere

 

Don Božo je naveo neke svetopisamske tekstove koji govore o grijehu ljudi i Božjem oproštenju. „Zato se čvrsto držimo vjere“, istaknuo je. “Danas vjera mora porasti, u svakom srcu, u svakoj duši. I svaki čovjek treba da se izruči Bogu, da uzme ono što je ostvareno za njega, za nas, za svakog pojedinca“.

 

Rekavši kako je nadmoćna vjera sposobna suprotstaviti se zlu ovoga svijeta, skrenuo je pozornost upravo na Evanđelje po Ivanu u kojem se iz detalja vidi kako pisac ističe Isusovu nadmoć u odnosu na njegove neprijatelje i cijelu situaciju. „Današnji križ, Isus na križu, njegovo tijelo i njegova krv su za nas. Uzmimo tu vjeru. To se ponavlja na svakoj svetoj misi“, kazao je propovjednik te proveo vjernike kroz te dijelove mise naglasivši kako, kad meditiramo te riječi u svakoj misi, dotičemo i sam trenutak kada se to dogodilo. Tako kršćani proživljavaju redovito na misi sve ovo što je Isus ostvario za nas.

 

„Onaj sjaj Gospodina Isusa Krista koji s križa treba da svakoga od nas zahvati, neka nas danas zahvati i neka uvijek blista na nama. To je naš kršćanski život. Po Gospodinu Isusu Kristu i sjaju križa, i po Kristovu tijelu i krvi, m idemo ne samo sjaju Uskrsa nego i vječnog uskrsnuća“, zaključio je don Božo. U sveopćoj molitvi molilo se za potrebe Crkve, kao i za vjernike drugih vjeroispovijesti i ateiste.

 

Obred otkrivanja križa predvodio je fra Vito Smoljan, a svi sudionici obreda u katedrali su svojim dolaskom i poklonom križu na Veliki petak izražavali svoje vjerničko suosjećanje s umirućim Kristom i vjeru da je na križu razapet Sin Božji. Euharistijska služba sastojala se od pričesti dan ranije posvećenim hostijama.

 

Nakon obreda u katedrali vjernici su se u procesiji uputili ulicama povijesne jezgre Dubrovnika. Na čelu procesije nošena su tri križa, a pod baldahinom je relikviju drveta Isusova križa, koja se čuva u katedralnoj riznici, nosio biskup Uzinić. Procesija se zaustavljala na tri mjesta u Gradu gdje je podijeljen blagoslov ovom relikvijom. Prigodni nagovor vjernicima na Veliki petak s relikvijom Isusovog križa u rukama dubrovački biskup izrekao je ispred crkve zaštitnika Grada i biskupije sv. Vlaha.

 

Kristov križ je poseban

 

„Kad je Isus prvi put shvatio da je njegov put muka, a nakon toga uskrsnuće, obavijestio je svoje učenike i pozvao ih da uzmu svoj križ i krenu za njim. Oni u tom trenutku nisu bili spremni za uzimanje križa“, rekao je biskup.

 

Spomenuvši misao iz propovijedi kako je Isus bio superiorniji od drugih, biskup je naglasio da je to bilo zato jer je Isus prihvatio svoj križ. On je jedini bio potpuno slobodan, svi drugi su bili robovi zavisti, strahova, obzira… „Isus je bio slobodan zato što je prihvatio svoj križ, zato što je u svom križu prihvatio i križeva čovječanstva, naše križeve, i zato je njegov križ poseban križ. Križ u kojem se nalazi spasenje svih nas“, rekao je biskup te dodao kako nam je Krist dao primjer kako nositi svoje križeve.

 

Biskup je također kazao kako svi mi imamo svoje križeve. I djeca na početku života, i mladi čiji križ nije nimalo lak jer je puno izazova i ponuda s kojima se susreću, a jedno ona o prihvaćanju križa vodi spasenju. Križ imaju i naše obitelji, puno je izazova unutar i izvan obitelji. Križ imaju i naše starije, bolesne, nemoćne i često osamljene osobe, kojima se ove godine posebno posvećujemo u biskupiji, rekao je biskup te poručio: „Križ je prokletstvo - ako ga se ne prihvati. Križ je sredstvo spasenja - ako ga se prihvati i u ljubavi nosi. Najteži križ je onaj koji se ne prihvati. Kada se križ prihvati onda se postaje slobodnim“. Pozvao je okupljene da prihvate svoje križeve i ono poslanje koje je Bog povjerio svakom od njih, ali i da pomognu drugima nositi njihove križeve.

 

Angelina Tadić