Dubrovačka Biskupija

Uskrsno izdanje „Zvona Delorite“

 

Župa Uznesenja Marijina Kuna izdala je 60. broj svog župnog glasila „Zvona Delorite“ u kojem je poseban naglasak stavljen na Uskrs. Naslovnu stranicu glasila krase fotografije crkvice sv. Ivana iz Prizdrine. U uvodnom tekstu fra Petar Perković i fra Josip Vidas zajedno sa suradnicima poželili su svim čitateljima sretan i blagoslovljen Uskrs, ali i objasnili kako prema obećanju Isusa Krista Duh Sveti upotpunjava i jača našu vjeru u Kristovo vazmeno otajstvo – muku, smrt i uskrsnuće. „Vrlo je važno da kao vjernici osluškujemo poticaje Duha Svetoga. Zbog toga Crkva, posebno u Korizmi, potiče vjernike na sabranost, razmišljanje pa i post i pokoru, posebno na osobnu, obiteljsku i zajedničku župnu molitvu (pobožnosti, sveta misa itd.), te djela milosrđa. Ove duhovne vrednote nemaju smisao same po sebi, one bi trebale u našem životu i duši stvoriti takvo ozračje koje će nas uvoditi u pravu istinu o Kristovoj i našoj tajni muke, smrti i uskrsnuća. Otvara nam se vidik i nada da će dobri Bog nakon prolaznosti (koja nam nije draga) sve naše zemaljsko preobraziti u neraspadljivo i nebesko.“ Urednica glasila Rina Tomelić u svojoj pozdravnoj poruci istaknula je kako nam je vrijeme dragocjeno te da ga trebamo korisno potrošiti. Napisala je i da naš rad treba biti Gospodinu na slavu, a nama na korist. „Poput naše obitelji, naših susjeda, sela ili grada ili gdje se već nalazimo, domovina je također naše okruženje, prostor našeg 'djelovanja' koje nam je sam Gospodin Bog darovao. Uradimo nešto za opće dobro. U svaku našu molitvu uključimo domovinu! Iskoristimo vrijeme. Nemamo ga u beskonačnost“, poručila je urednica Tomelić.

 

Kratki putopis o sudjelovanju Pelješčana na hodočašću Dubrovačke biskupije u Svetu Zemlju, i dojmove koje su ponijeli sa sobom na papir je prenijela Marija Mrgudić.

 

Nada Vranješ napisala je prigodan tekst o Isusovoj muci ali i o tome kako nam On treba biti uzorom za susretanje sa svom nepravdom i primjerom za suočavanje sa svim teretima koji nam se nametnu, kako nam zapravo Isus treba biti snaga.

 

Zanimljiv tekst o tradiciji izrade golubica od srčika smokve s kojima su se ukrašavale maslinove i palmine grančice napisala je Kristina Koboević.

 

Kroniku događanja u Potomju kroz pretklih godinu dana donosi Bruno Market, dok je kroniku za Kunu od Božića do sredine ožujka zabilježio Edo Medović.

 

Može se pročitati i tekst koji je napisao Ivica Dajak, a koji govori o drugoj „Kunovskoj božićnoj užanci“ manifestaciji koja okuplja brojne Pelješčane te na kojoj je središnji dio, uz druge tradicionalne običaje kraja, bila prezentacija tradicionalnog načina obrade 280 kg teškog „praca“.

 

„Put sv. Jakova“, naziv je živopisnog putopisa u kojem o svojim iskustvima na ovom zahtjevnom putu piše Ljubomir Vranješ. Riječ je o prvom dijelu, a prenosimo i jedan zanimljivi ulomak: „Penjali smo se sporo, uz povremena kratka odmaranja, a skupine hodočasnika stalno su se izmjenjivale. Uz cestu, hodočasnici su ostavljali slike svojih najmilijih i nabacivali kamenje raznih oblika i veličina na kojima su ispisivali imena i zavjete. Litvanci, Mađari, Poljaci, Talijani, Francuzi, Španjolci, Nijemci, svi oni bili su sada na jednom mjestu sa svojim željama i molitvama.“

 

Marija Mrgudić približit će vam dugu povijest Poljoprivredne zadruge i Vinarije Dingač, a emocije će vam probuditi Edo Medović sa svojim živopisnim prepričavanjem o načinu tiskanja prvih izdanja „Zvona Delorite“ prije dvadeset godina.

 

Brojne tekstove prate fotografije crkvica i događaja iz župe. Mogu se pročitati i brojne pričice i pjesme župljana ali i poneki recept.

 

Svoj primjerak  posljednjeg broja glasila "Zvona Delorite" možete pronaći u župnom uredu u Kuni ili preuzeti u digitalnom obliku ovdje.