Dubrovačka Biskupija

U Gospinom polju proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

 

U biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju, u Dubrovniku, svečano je proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, ujedno i Dan Dubrovačko-neretvanske županije. Misno slavlje u 9 sati predvodio je mons. Stanko Lasić, generalni vikar Dubrovačke biskupije i katedralni župnik, a uz dubrovačke svećenike koncelebrirali su fra Stanko Dodig, upravitelj svetišta, i don Mile Vidić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Uz brojne vjernike, proslavi su prisustvovali: Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanski, te ostali zaposlenici Dubrovačko-neretvanske županije.

 

U propovijedi je mons. Lasić istaknuo kako su sveci bitna sastavnica našeg kršćanskog identiteta, te da se povezujemo s njima slaveći ih, baš kao i sa sv. Leopoldom Bogdanom Mandićem svecem koji je kroz ispovijedanje skidao teret s ljudskih duša i usmjeravao ih na obraćenje. Propovjednik je govorio i o činjenicama iz života sv. Leopolda, ali i da ga fizičke poteškoće nisu spriječile u tome da postane slugom Božjim.  Napomenuo je kako je sv. Leopold odrastao sa susjedima pravoslavne vjere te da je najsretniji bio kada bi vidio da svi zajedno mole. Kazao je i kako je sv. Leopold još od malih nogu odlučio kako neće biti strog u ispovijedi, te da su mu upravo zbog njegove blagosti ljudi dolazili u velikom broju.

 

Mons. Lasić je ispričao i anegdotu iz svog života kada je 1983. godine završavao doktorsku disertaciju. Rekao je kako je te godine bila kanonizacija sv. Leopolda te da ga je molio za zagovor kako bi uspio završiti svoj studij, što je na kraju i uspio." Za zahvalu sam u Smokvici na Korčuli napravio jedan duhovni kutak kako bi se mogao štovati  sv. Leopold, a u dubrovačko katedrali napravili smo i relikvijar u njegovu čast“.

 

Na kraju povodom proslave blagdana uputio je čestitke svim vjernicima i okupljenim predstavnicima županije, ali i izrecitirao pjesmu koju je napisao prošle godine kada je tijelo sv. Leopolda boravilo u Zagrebu, a koja je zapisana u knjizi „Providnosti ususret“ autora Vinka Rožića.

 

Nakon misnog slavlja sve okupljene je u ime kapucinskog reda pozdravio upravitelj svetišta Dodig koji je također čestitke povodom obilježavanja Dana županije uputio svim predstavnicima županije ali i istaknuo kako je sv. Leopold zaštitnik Hrvatske kapucinske provincije. Također riječi zahvale uputio je i predvoditelju misnog slavlja te ostalim svećenicima koji su pomogli da se ovaj blagdan što dostojnije proslavi.

 

Obilježavanju blagdana sv. Leopold Bogdana Mandića svojoj pjesmom je pridonio mješoviti zbor pod vodstvom s. Celestine Jelčić.

 

Misa je tijekom dana bila još u 11 sati, predvodio fra Ante Logara. Večernju misu u 19 sati predvodit će fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće, a na kojoj u većem broju sudjeluju dubrovački redovnici i redovnice.

 

Blagdanu je prethodila i trodnevna duhovna obnova koja je započela u utorak, 9. svibnja, tijekom koje se uz misno slavlje molila svibanjska pobožnost i molitva za duhovna zvanja.

 

Nikša Sentić

 

 

Pjesma mons. Stanka Lasića:„Ljudima prijatelj“ - tvoje je životno geslo,

pa bili oni tvoji li druge vjere,

tvog ili drugog naroda ili životnog nazora,

nudiš kršćansku ljubav bez mjere.

 

Tebi su zato hrlili svi ljudi,

a najviše oni koji nisu imala kuda,

odbačeni, prezreni, grješni, izgubljeni,

pojedinci, skupine, kolone od svuda.

 

Budi nam svima od sada

svjetionika ispred Božje luke

u koju će nas sigurno voditi

na blagoslov ispružene tvoje ruke.

 

Svijest da si tjelesno s nama,

ispunja nas radošću, podiže životni elan i volju,

ali i našu odgovornost i želju

da s tobom gradimo budućnost bolju.