Dubrovačka Biskupija

VIDEO/Gospa Fatimska na 100. obljetnicu ukazanja svečano proslavljena u Dubrovniku: Procesija s kipom i svijećama prošla kroz gradsku luku

 

Stota obljetnica ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi, koja je slavljena među katolicima diljem svijeta, svečano je proslavljena i u Dubrovniku 13. svibnja misnim slavljem u katedrali i procesijom s kipom Gospe Fatimske. Procesija je nakon mise krenula prema crkvi sv. Vlaha i nastavila put prema gradskoj luci te natrag prema katedrali. Vjernici su u procesiji nosili svijeće te pjevajući pjesme Gospi na stihove „Zdravo, zdravo, zdravo Marijo“, podizali upaljene svijeće uvis, upravo onako kako se to čini na misi u fatimskom svetištu. Takvom pjesmom povezali su se sa svim hodočasnicima koji ovih dana posjećuju Fatimu i iskazuju štovanje Gospi Fatimskoj.

 

Misno slavlje predvodio je generalni vikar i katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, a među vjernicima bili su i dubrovački hodočasnici koji su proteklih dana boravili u Fatimi te su ovom misom željeli zahvaliti Bogu za sve milosti koje su po zagovoru Gospe Fatimske primili.

 

U propovijedi je župnik Lasić ispričao kako su počela ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi u vrijeme dok je bjesnio Prvi svjetski rat, te kako su na jedan način ulila nadu u skori završetak rata. Također je kazao kako će papa Franjo dvoje vidjelaca, Franju i Jacintu Marto, uz ovu obljetnicu proglasili svetima. Napomenuo je kako su oni mladi umrli od bolesti koje su u ono vrijeme bile opasne, te kako je Franjo smrt doživljavao kao trenutak nakon kojega će moći biti stalno s Gospom. Treća vidjelica Lucija je postala redovnica i doživjela je visoke godine. U svojim memoarima je isticala ostavljala rezervu s obzirom na autentičnost ukazanja prepuštajući sud o tome Crkvi.

 

Župnik Lasić je govorio i o fatimskim tajnama te okupljenim vjernicima pročitao treću fatimsku tajnu, skrenuvši pozornost na simboličan govor kojim je napisana. Potaknuo je vjernike na molitvu krunice koja se u Fatimi moli na svim jezicima.

 

Kip Gospe Fatimske za ovu prigodu donesen je iz dubrovačkog sjemeništa, a župnik Lasić izrazio je želju da se ovakva proslava Gospe Fatimske u Dubrovniku nastavi i narednih godina.

 

Zanimljiva je i priča o tom kipu kojeg su isusovci donijeli 1961. godine, u vrijeme socijalizma kada je slične stvari bilo jako teško, pa čak i kažnjivo, nabavljati i donositi. Te noći kad je kip donesen u sjemenište generacija maturanata, budućih svećenika se cijelu noć izmjenjivala u molitvi pred kipom. A u odgoju i odrastanju svećenika pobožnost prema Gospi Fatimskoj i ubuduće je imala važno mjesto.

 

Pjevanje na misi i u procesiji predvodio je zbor mladih s voditeljicom Željanom Lučić, a pridružili su mu se i članovi katedralnih zborova.

 

Angelina Tadić

 

Medij