Dubrovačka Biskupija

Video/Mještani Kune proslavili svoju zaštitnicu Gospu Deloritu

 

 

Blagdan Gospe Delorite, ujedno i Dan Općine Orebić, svečano je proslavljen u Kuni na Pelješcu u srijedu, 10. svibnja. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Velike Gospe predvodio je dr. fra Rafael Romić, iz Reda Male braće, a uz župnika fra Josipa Vidasa, župnog vikara fra Petra Perkovića i dekana Pelješkog dekanata don Marka Stanića koncelebrirali su i svećenici iz Pelješkog dekanata, te redovnici iz Orebića i Rožata. Misi je prethodila svečana procesija od samostana Gospe Delorite do župne crkve u kojoj je nošen cvijećem ukrašen kip Gospe Delorite, a u kojoj su kao i na misi sudjelovali brojni vjernici.

 

U propovijedi je dr. Romić podsjetio vjernike na bogatu povijest župe ali i na to koliko su franjevci utjecali na obrazovanje lokalnog stanovništva. Također je istaknuo i kako se jedna tradicija s vremenom izgubila u narodu, moljenje molitve Anđeo Gospodnji kada bi se čula zvona osobito ona u podne. „Možemo li mi danas u modernom društvu taj običaj ponovno oživiti? Bojim se da ne. Nemoguće je zamisliti više da cijeli promet, cijeli svijet stane i uzme pauzu radi molitve“. Propovjednik je također s ambona čestitao vjernicima blagdan Gospe Delorite te ujedno zahvalio domaćinima na pozivu da predvodi proslavu.

 

Nakon misnog slavlja vjernici su se pred Gospinim kipom zaustavljali kako bi joj kroz molitvu zahvalili ali i zatražili njen zagovor. Proslavu je pjesmom uveličao župni zbor s voditeljicom Nadom Vranješ.

 

N.S.
Foto: fra Drago Ljevar / Boris Poluta

Medij