Dubrovačka Biskupija

Hodočašće u Hrasno uz 40. obljetnicu ustanovljena Svetišta Kraljice Mira

 

Po peti put u marijansko svetište Kraljice mira u Hrasno u Hercegovini hodočastili su vjernici koji se okupljaju u crkvi sv. Josipa na Babinom kuku, a ovaj put išli su na proslavu 40 godina od ustanovljenja ovog svetišta.

 

Koncelebrirano misno slavlje u nedjelju, 14. svibnja, predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanske biskupije mons. dr. Ratko Perić, a prije mise vjernici su u procesiji išli na Gradinu gdje se molila Posvetna molitva Kraljici Mira.

 

Na ovom hodočašću sudjelovali su vjernici iz župa iz Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovnika i Primorja.

 

Svetište Kraljice Mira u Hrasnom blagopokojni mostarski biskup mons. Petar Čule proglasio je marijanskim svetištem Trebinjske biskupije 8. svibnja 1977. godine, a tom prigodom blagoslovio je i kip Kraljice Mira. Od tada se središnje slavlje u ovom svetištu, na koje hodočaste vjernici iz raznih krajeva, održava svake druge nedjelje u svibnju.

 

Niko i Mato Kralj

 

 

I župa Svete Obitelji hodočastila Kraljici Mira

 

 

Župljani župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice u nedjelju, 14. svibnja, već treću godinu su hodočastili u svetište Kraljici Mira u Hrasnom. Svoju zahvalnost su iskazali ljubavlju i poštovanje u povodom 40. obljetnice svetišta. Iako Katolička Crkva preporuča nedjeljnu svetu misu slaviti na svojoj župi, 50-ak hodočasnika sa župnikom don Ivom Zečevićem u ranim jutarnjim satima zaputili su se na hodočašće Svetištu uz molitvu i pjesme noseći barjak svoje župe na naklon.

 

Misno slavlje započelo je procesijom na Gradinu gdje se molila posvetna molitva Kraljici Mira, nakon koje je uslijedio blagoslov vozača, vozila i svih prisutnih. Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić predslavio je svetu misu uz suslavlje župnika don Antuna Pavlovića, generalnoga vikara dviju biskupija don Željka Majića i još petnaestak svećenika. Biskup Perić u propovijedi je tumačio odlomak iz Evanđelja po Ivanu 14, 1-7 ističući duhovna blaga koja čovjek može crpiti kao snagu u svakodnevnim osobnim borbama i problemima naroda. Biskup Perić naglasio je kako Gospodnja ljubav i briga za čovjeka nema granica, no potrebna je poslušnost i povjerenje u Njega, te da je Isus pripremio stan za svakog čovjeka u kući Božjoj i pozvao na prijateljstvo, pomaganje i zahvalnost.

 

Pri povratku iz Svetišta hodočasnici su svjedočili svoja iskustva govoreći kako je uz liturgiju bilo vremena i za osobnu molitvu i agape. Posebnu radost donijeli su novi hodočasnici, među kojima i najmlađa prvopričesnica čestitajući svojoj majci, svim majkama i bakama njihov, Majčin dan. Župnik Zečević zahvalio je svima na suradnji, prijateljstvu i istaknuo svoju radost jer je hodočašće Kraljici Mira bilo zaista pobožno te pozvao župljane da sva dobra kojima su se obogatili žive i prenose svojim bližnjima i prijateljima.

 

 

R.Č.