Dubrovačka Biskupija

Slano: Duhovna obnova za obitelji uz Majčin dan

 

Duhovna obnova za obitelji u povodu Majčinog dana održana je u subotu 13. svibnja u Slanom. Na ovogodišnjoj duhovnoj obnovi, koju je predvodio don Josip Lebo, župnik iz Vignja, sudjelovalo je oko 30 obitelji s djecom, ukupno preko 130 osoba, iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije. Na početku je sve pozdravio i s programom ih upoznao don Ivo Zečević, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije.

 

Radosti druženja i ljepote provedene u prekrasnoj prirodi, osim dara lijepog vremena, doprinijeli su i gvardijan fra Ivan Boras i brat fra Damjan Perić koji su bratski i prijateljski otvorili vrata franjevačkog samostana sv. Jeronima te svim obiteljima bili na usluzi. Prekrasna dječja graja sigurno je razveselila i njih te im učinila drukčijom svakodnevicu susreta u samostanu.

 

Druženje je započelo duhovnom obnovom u sklopu koje je prigodan nagovor održao župnik Lebo, koji je govorio o važnosti odgoja. Na početku nagovora napomenuo je kako je obitelj prva i temeljna stanica čovječanstva, ali i citirao Dekret o apostolatu laika "Apostolicam Actuositatemte" u kojem između ostalog stoji kako roditelji trebaju svojoj djeci biti prvi glasnici vjere. Također je u svom izlaganju istaknuo očinsku figuru i njezinu važnost u odgoju, ali i kako se očevi katkad povlače, zbunjeni time jer ne znaju kako komunicirati s djecom. Naime, djeca u prvim godinama života su više navezana na majku što ne znači da očevi trebaju „nestati“ iz njihova života nego upravo suprotno, i u tom prvom periodu očevi moraju biti nazočni jer samo tako će se uspostaviti veza koja će se poslije nadograđivati.

 

Nakon duhovnog nagovora slijedila je mogućnost za ispovijed a potom misa. U uvodu u misno slavlje župnik Lebo je naveo primjer Mahatme Gandije koji je, na zatraženi savjet jedne majke da kaže njenom djetetu da ne jede puno slatkiša, šutio te nakon nekog vremena odgovorio. Kad ga je majka upitala zašto mu je trebalo toliko vremena da kaže tako jednostavan savjet njenom djetetu, on je odgovorio kako je i on sam bio ovisan o slatkišima te se morao prvo sam odreći kako bi mogao svjedočenjem potvrditi da to nije dobro. Pouka tog primjera bila je da i roditelji svojim životom i primjerom danas trebaju i moraju odgajati svoju djecu.

 

Nakon mise uslijedila je agape, druženje uz okrjepu, koju su pripremili vrijedni očevi trčkarajući između roštilja i crkve. Naime, dok su ostali uživali opušteni u pauzi jedna skupina vrijednih očeva je užurbano radila da bi pripremili tople obroke za mame, djecu i ostale goste. A jedna skupina mama je u kuhinji pripremala ostale potrebne pojedinosti kako bi druženje bilo lijepo i plodonosno.

 

Duhovnu obnovu za obitelji u Slanom organizirali su Vijeće za život i obitelj i Ured za pastoral braka i obitelji Dubrovačke biskupije, koji izražavaju zahvalnost svim sudionicima na prekrasnom druženju kao i nadu da će se susresti i slijedeće godine na ovoj duhovnoj obnovi, a pozivaju i nove obitelji da im se pridruže.

 

Vikica Vujica