Dubrovačka Biskupija

Dubrovčani u Svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića


U ponedjeljak, 15. svibnja, završen je 11. susret Hrvata Italije i ujedno proslava sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi, u Svetištu sveca zaštitnika i naše županije, a na kojem se tradicionalno okupljaju i vjernici iz Dubrovačke biskupije.

 

Sve je počelo prijepodne u teatru Svetišta sastankom predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga u Italiji, na kojem je Dubravka Severinski iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine govorila iseljenicima o zanimljivim temama, od toga kako udruge mogu doći do sredstava za svoje programe i aktivnosti, pa do toga kako njihovi strani bračni partneri i djeca rođena izvan Hrvatske mogu dobiti hrvatsko državljanstvo.

 

Slavljena je i misa na hrvatskom jeziku koju je predvodio fra Đuro Vuradin, gvardijan Samostan sv. Franje u Puli, a koncelebrirali su fra Nikola Rožanković, ispovjednik u bazilici sv. Antuna u Padovi, i  don Elio Ferri, poslanik za imigrante iz Padovanske biskupije.  Prije misnog slavlja na talijanskom jeziku je pozdravio i poželio dobrodošlicu Hrvatima fra Flaviano Gusella, rektor Svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića.

 

Nazočnima je par riječi rekao i Filip Vučak, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, te Duška Madunić, domaćica i predsjednica Hrvatske zajednice Veneta.

 

Za organizaciju glazbenog dijela mise zadužene su bile Maja Mozara iz Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Ana Bedrina, nedavno umirovljena voditeljica Hrvatske matice iseljenika Pula. Pjevale su članice Klape Amfora iz Dubrovnika i Grupa Oton iz Pule.

 

Na misi i nastupu Klape Amfora i Grupe Oton prisustvovali su članovi hrvatskog veleposlanstva i konzulata i predstavnici hrvatskih udruga, te brojni iseljenici i članovi njihovih obitelji.

 

Također u subotu, 13. svibnja, Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik i Hrvatska zajednica Veneto u Svetištu Bogdana Leopolda Mandića organizirale su koncert Klape Amfora iz Dubrovnika. 

 

Dubrovkinje su u skladu s prigodom i mjestom održavanja koncerta otpjevale pretežno sakralne pjesme, uz pokoju tradicionalnu dubrovačku pjesmu.

 

Više o susretu možete pronaći ovdje, a o koncertu ovdje.

 

N.S. / Željko Tutnjević / Dubrovački vjesnik