Dubrovačka Biskupija

Održana tribina „Znanost i religija – sukob ili dijalog?“

 

U dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku u utorak, 16. svibnja, održana je javna tribina pod nazivom „Znanost i religija – sukob ili dijalog?“. Predavač je bio dr. sc. Marijan Šunjić, a tribinu je moderirala Varina Jurica Turk, koja je predstavila predavača te ujedno u ime organizatora Družbe Braće Hrvatskog zmaja Zmajski stol Dubrovnik pozdravila sve okupljene.

 

Na početku predavanja dr. sc. Šunjić kazao je kako je ovoj temi pristupio sa strane znanstvenika, te da tema za cilj ima pokazati kako religija i znanost nisu u sukobu već da se nadopunjuju. Dodao je i kako tijekom svog 50 godišnjeg znanstvenog rada nije vidio konflikt između religije i znanosti, no i da je shvatio kako postoje određeni problemi koje je potrebno raspraviti te je upravo zato osnovao studijsku grupu Znanost i duhovnost na Sveučilištu u Zagrebu u koju su pored znanstvenika uključeni i teolozi. „Ta diskusija je vrlo naporna, no potrebno je raspravljati i uspostaviti dijalog kako bi se došlo do spoznaje o odnosu znanosti i religije“. Dalje je objasnio kako i religija i znanost imaju svoje metode te svoje područje djelovanja i važnosti, ali i dodirna područja. Upozorio je kako je znanost generirala brojne tehnologije, no i da nije nikada dala sustav vrijednosti koji bi mogao čovjeku ili društvu reći što treba a što ne, a što religija nudi.

 

Istaknuo je kako je bitno poznavati kako znanost funkcionira, jer je znanost ljudska aktivnost koja nema ni početka ni kraja, štoviše što se više otkriva to se više pitanja postavlja. Objasnio je kako postoje četiri modela odnosa znanosti i religije. Model sukoba, model nezavisnosti, model integracije te model dijaloga i komplementarnosti. Upravo je predavač ovaj posljednji istaknuo kao najbolji jer se u ovom slučaju znanost i religija nadopunjuju. „Moj zaključak je da znanstvenik može biti vjernik i da vjernik može biti znanstvenik. Da zapravo većina ljudi ta dva svoja 'krila' upotrebljavaju, i znanost i vjeru, kako bi došli do odgovora na neka egzistencijalna pitanja koja ih muče“, kazao je na kraju dr. sc. Šunjić.

 

Na kraju tribine okupljeni su mogli postaviti pitanja vezana uz ovu temu predavaču.

 

Tijekom tribine prigodan glazbeni program izveli su violinist Slobodan Begić i gitarist Tomislav Žerovnik.

 

Nikša Sentić