Dubrovačka Biskupija

Studijski dan za svećenike o radnom dokumentu HBK o župnoj katehezi

Studijski dan za svećenike Dubrovačke biskupije, kao dio njihovog permanentnog obrazovanja, održan je u srijedu, 17. svibnja u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku.

 

Na studijskom danu mr. sc. don Pavao Gospodnetić, viši savjetnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK za župnu katehezu, održao je predavanje „Neki pastoralno-katehetski izazovi u svjetlu radnog teksta dokumenta HBK 'Da radost vaša bude potpuna'".

 

Predavač je uvodno citirao papu Franju o tome kako crkveni dokumenti danas nemaju značenje koje su imali u povijesti, ne iščitavaju se i nemaju dovoljno veliko značenje za živu Crkvu. Napomenuo je i da svećenici danas više traže konkretna rješenja za pojedine situacije, a dokumenti su tu više u smislu da im pomognu shvatiti što se i zašto nešto događa.

 

Kroz primjer pastorala krizme mr. Gospodnetić je, nakon davanja pregleda strukture radnog dokumenta, svećenicima približio njegove dijelove koji rasvjetljavaju i tu situaciju te im pomažu razumjeti potrebu nove evangelizacije i u toj crkvenoj stvarnosti. Skrenuo je pozornost na razliku između teorije i prakse u pastoralu krizme u smislu da sakramentologija ima visoka očekivanja u odnosu na situacije s kojima se svećenici susreću na terenu. Potrebno je poći od priznavanja realnog stanja župne kateheze kako bi se napravili daljnji kvalitetni koraci, istaknuo je. Svećenicima je ponudio novu perspektivu odnosno shvaćanje pastorala krizme kao kreativnog pastoralnog izazova, uz primjenu novih metoda i izričaja te buđenje novog zanosa kod vjernika.

 

Napravio je razliku između tri modela Crkve kroz povijest: prve Crkve koja se širila u društvu koje je bilo religiozno, zatim Crkve u kršćanskoj kulturi koja se gradila u kršćanskoj Europi, te današnje Crkve koja se prvi put suočava s kršćanskim društvom u kojem ima mnogo kršćana koji su primili sakramente ali nisu zapravo kršćani. To je ključno shvatiti jer njima treba uputiti prvi navještaj vjere umjesto očekivanog nastavka katehiziranja, kako bi oni došli do osobne odluke živjeti svoju vjeru.

 

Mr. Gospodnetić je također kroz primjere dubrovačkim svećenicima zorno objasnio potrebu novih načina navještaja i prenošenja vjere koje dotiču čovjekovo srce umjesto klasičnih metoda npr. predavanja ili učenja pitanja i odgovora, koje su usmjerene prema čovjekovom razumu. Te metode su važne kasnije za produbljivanje vjere.

 

Nakon predavanja slijedila je rasprava o ovom radnom tekstu HBK o župnoj katehezi, a svećenici su podijelili međusobno svoja iskustva.

 

Predavača je na početku predstavio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Stanko Lasić, a u raspravu se uključio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Angelina Tadić