Dubrovačka Biskupija

Klasičari proslavili Dan škole: Neka se u vašoj školi otkriva i Božja ljubav

 

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti proslavila je na obljetnicu Boškovićevog rođenja u četvrtak, 18. svibnja Dan škole.

 

Učenici, profesori, djelatnici škole kao i članovi obitelji učenika okupili su se u crkvi sv. Ignacija gdje je održana školska priredba, a nakon toga euharistijsko slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Školska priredba bila je u znaku Blažene Djevice Marije koja se u svibnju u Crkvi posebno časti, a ove godine se obilježava i 100 godina od njezinih ukazanja u Fatimi. Svoje umijeće recitiranja pokazale su učenice Lidia Brajčić i Lucija Stahor, a lijepo i skladno pjevanje školska klapa pod ravnanjem prof. Marije Manjić te u jednoj izvedbi uz gitarsku pratnju maturanta Pera Paskovića. Voditelji programa bili su maturanti Patricija Ćorak i Stjepan Bakija. Kao posebni gosti na Danu škole nastupili su štićenici Doma za rehabilitaciju „Josipovac“ koji su pod vodstvom glazbene terapeutkinje Jelene Gleđ i uz pratnju Stijepa Gleđa Markosa izveli nekoliko pjesama te dobili veliki pljesak publike. Ovo gostovanje rezultat je suradnje školske pedagoginje Marijane Vekarić koja je s učenicima više puta posjećivala Josipovac.

 

Klasičari su i ove godine sudjelovali na brojnim natjecanjima i smotrama te osvojili nagrade. Njihova imena pročitana su na priredbi na kraju koje se svim obratio ravnatelj škole mr. sc. don Bernardo Pleše. Uz pozdrave gostima, učenicima i roditeljima ravnatelj je zahvalio sudionicima i autoricama priredbe prof. Mirjani Žeravica i prof. Mariji Manjić te, ispričavši poticajnu priču Brune Ferrera „Nebeska majka“, poželio svima da u svom životu nastoje što više sličiti Blaženoj Djevici Mariji.

 

U propovijedi je biskup Uzinić naglasio kako je Isus čovječanstvo oslobodio dviju velikih zabluda: da Bog ne voli ljude te da vjernike jedne voli više nego druge.

 

Sažimajući evanđeoski ulomak u poruku o Božjoj ljubavi i radosti koje su međusobno povezane, biskup je kazao kako je Isusova zadaća njegovim dolaskom među ljude bila demaskirati iskonsku laž da Bog ljude ne voli i da ih ne želi učiniti radosnima, u što je čovječanstvo bio uvjerio napasnik. Dajući svoj život do kraja Isus je pokazao koliko Bog voli ljude, a došao je, kako se i u evanđelju kaže, među ljude da njegova radost bude u njim i da njihova radost bude potpuna. „To je njegova zadaća, došao je da nas svojom ljubavlju učini radosnima“, istaknuo je biskup. Spomenuvši Božji izabrani narod biskup je kazao kako su oni, kroz svoj posebni odnos s Bogom u povijesti, uspjeli otkriti da ih Bog ljubi, ali ih je napasnik bio uvjerio da Bog ljubi samo njih a ne i druge. Isus je svojom prisutnošću i svojim kritičkim stavom prema takvom mišljenju, od kojeg su bolovali i prvi kršćani, uspio raskrinkati i tu laž. Na prvom saboru Petar, pripadnik izabranog naroda, prepoznao je da „Bog, Poznavatelj srdaca“, i drugima „dade…Duha Svetoga kao i nama“ i „Nikakve razlike nije pravio između nas i njih: vjerom očisti njihova srca“.

 

Nakon što se u susretu s Isusom Kristom demaskiraju laži važno je ostati u Gospodinovoj ljubavi, poručio je biskup i nastavio: „Da bismo bili sretni i radosni potrebno je ostati u Gospodinovoj ljubavi. Otkriti Gospodina kao onoga koji nas istinski ljubi i otvoriti se toj njegovoj ljubavi. Dopustiti toj ljubavi da nas zahvati, dodirne i promijeni. Jer je ta Kristova ljubav sposobna nas mijenjati u odnosu prema njemu, drugima, stvorenoj stvarnosti, ali i samima sebi“.

 

Biskup je zatim pročitao gimnazijalcima misao brata Rogera iz Taizea o tome što se događa kad čovjek shvati da Bog ljubi svakoga, odnosno da se ljudsko srce onda otvara prema drugima i čovjek postaje osjetljiv na dostojanstvo ljudske osobe. Ljudi postaju sposobni za ljubav koja ne uzima nego daje.

 

„Vašoj školi ne želim ništa drugo nego da bude prostor u kojemu se otkiva Božja ljubav i u kojemu se svi zajedno i svatko pojedinačno otvara Božjoj ljubavi, dozvoljavate joj da vas zahvati i onda vas osposobi da tu ljubav, ne isključujući nikoga, možete s radošću prenositi drugima. Da svatko od vas u različitim odnosima u školi može u svakom trenutku svakome reći: ja te ljubim.“ A da onda možete tu ljubav prenositi u vaše obitelji kao i svima kojima ćete u budućnosti susretati.

 

Na misi su uz biskupa koncelebrirali ravnatelj Pleše, rektor sjemeništa i duhovnik gimnazije don Marin Lučić te isusovac p. Pero Mijić-Barišić, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor gimnazije uz pratnju učenice Jelene Vidojević.

 

Angelina Tadić