Dubrovačka Biskupija

U župama Rožat, Gruž i Boninovo krizmano 92 mladih

 

Tijekom proteklog vikenda u trima dubrovačkim župama u ime dubrovačkog biskupa 88 mladih je krizmao mons. dr. Petar Palić generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i bivši generalni vikar Dubrovačke biskupije. U subotu, 20. svibnja, u župi Velike Gospe Rožat sakrament Potvrde primilo je 25 mladih, a u nedjelju, 21. svibnja u župi sv. Križa Gruž njih 43 te u župi sv. Petra Boninovo 24 djevojaka i mladića.

 

U propovijedi je mons. Palić poslao mladima nekoliko poruka. Kazao je krizmanicima kako trebaju živjeti tako da svojim životom posvjedočuju vjeru u Krista, ali i da svojim primjerom pokažu kako je lijepo biti kršćanin. Dodao je i kako sve to može biti moguće ako dopuste Bogu da kroz Duha Svetoga uđe u njih i njihov život. Napomenuo im je kako je Isus u evanđelju Duha Svetoga nazvao braniteljem te im poručio kako će Duh Sveti i njih braniti od iskušenja ovog svijeta i svega onoga što život stavi pred njih. „Treba biti svjestan da Bog ništa ne čini na silu i da će Duh Sveti jedino biti djelotvoran ako mu dobrovoljno otvorimo srca. Njegovo djelovanje će biti vidljivo po našem životu“, istaknuo je propovjednik.

 

Mons. Palić im je također napomenuo kako sakrament potvrde ostavlja neizbrisivi biljeg na njima, a koji je jamstvo da ih se Bog nikada neće odreći i koji im uvijek želi dobro. Na kraju je podsjetio roditelje da su upravo oni bili, po obećanju na krštenju, prvi učitelji u vjeri svojoj djeci, te im poručio da zahvale Bogu za svoje dijete i da mole Duha Svetoga da im bude pratitelj u životu. Kumovima je također kazao kako krizmanicima moraju biti primjerom kako na pravi način živjeti kršćanskim životom.

 

Prije podjele sakramenta Potvrde mladi, a i s njima cijela crkvena zajednica, su obnovili svoja krsna obećanja.

 

N.S.

Foto: Fotostudio Placa / Župa Gospe Velike Rožat / Župa sv. Petra Boninovo