Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić krizmao mlade u Stonu, Zatonu i Orašcu: sakrament Potvrde je sakrament jedinstva.

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u nedjelju, 21. svibnja, u Stonu u obnovljenoj crkvi sv. Vlaha krizmao je zajedno mlade iz župe sv. Vlaha Ston, župe sv. Antuna Mali Ston i župe sv. Ivana Krstitelja Ponikve, njih ukupno 12. Ovo je ujedno bio i prvi put od kad je obnovljena crkva sv. Vlaha da je u njoj biskup Uzinić predvodio krizmu i misno slavlje, a u kojem su koncelebrirali don Miljenko Babaić, dekan Stonskog dekanata te župnik župa Ston i Mali Ston, i don Pero Pranjić, župni upravitelj župe u Ponikvama. Istog dana biskup Uzinić krizmao je i mlade u župi sv. Stjepana Zaton, njih petero, te u župi Pohođenja Marijina Orašac četvero.

 

Sakrament jedinstva koji međusobno povezuje

 

Na početku propovijedi mons. Uzinić kazao je kako je radostan zbog zajedništva triju župa koje je pokazano kroz zajedničko slavlje sakramenta Potvrde, a za kojeg je istaknuo kako je upravo to sakrament jedinstva koji nas međusobno povezuje. Osvrnuo se na evanđelje po Ivanu u kojem se spominje trenutak pranja nogu i Isusov poziv „ Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih." ali i dodao rečenicu iz evanđelja dana „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati“ (Iv 14, 15-21). Objasnio je kako ova rečenica nije možda na prvu shvatljiva, jer nisu zapovijedi dokaz da ga ljubimo, već ga ljubimo jer njegove zapovijedi čuvamo, da je na prvom mjestu ljubav prema njemu. Upozorio je i da ako ne živimo na taj način da su onda posljedice život u kojem nam nije potrebna euharistija, u kojem nam ništa ne znači katolički moral i u kojem ne primjećujemo ljude kojima je naša pomoć potrebna. Kako bi navedeno približio kroz svakodnevnicu krizmanicima je usporedio sa zaljubljenošću. „Kad se netko zaljubi u nekoga, je li može prolaziti danima i tjednima i mjesecima i godinama da s tom osobom nikad ne razgovara, nikad je ne posjećuje, ne vidi u potrebi… Ne može. Ljubav tjera na djelovanje“. Dalje je rekao kako upravo takva ljubav njihove roditelje potiče da im omoguće što kvalitetniji život, te da je na takvu ljubav Isus mislio kad je rekao apostolima „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati“ ali i da se te riječi također odnose upravo na krizmanike.

 

Duh Sveti je uz vas

 

Poručio je krizmanicima da im upravo te riječi Kristove ljubavi trebaju biti poticaj da svoj život nastave kršćanski živjeti sudjelujući redovito na nedjeljnoj misi, redovito se ispovijedajući, ali i ispunjajući svoje temeljno poslanje preuzimajući odgovornost za društvo i vrijeme u kojem žive, čineći boljim vrijeme i prostor u kojem žive ljubeći Isusa. No, biskup je kazao kako ta zadaća može biti teška te da je upravo zato Isus zatražio od Oca drugog branitelja za svoje apostole, Duha Svetoga. „A u kojoj zadaći? Da ako Isusa ljubite možete vršiti i živjeti njegove zapovijedi, osobito zapovijed ljubavi. To je zadaća branitelja, Duha Svetoga, da bude uz vas i s vama da možete izvršiti ono što kažete, da vam se događa to da ste prepoznali Isusa, da ga volite i da možete u skladu s tim živjeti“, rekao je propovjednik. Doda je i kako Duh Sveti ima i naziv Duh Istine, jer ima zadaću nam uvijek posvješćivat kako nam Bog ništa ne zapovijeda da bi se iživljavao na nama već zato što mu je stalo do nas. „Pravila života, zapovijedi koje imamo, nisu ograničenje naše slobode nego način na koji nam se omogućuje biti istinski slobodni“, istaknuo je.

 

Navješćujmo Krista drugima

 

„Papa sv. Ivan Pavao II na početku svog mandata je poručio cijelom svijetu 'Krist ništa ne oduzima. Krist sve daje'. To je ta istina koju nam Duh istine, branitelj, treba posvijestiti da uvijek toga budemo svjesni. I da onda znamo svoj život  staviti na raspolaganje Isusu onako kako on to bude htio i gdje bude htio. A kako on to i gdje želi? Koje je zadaća koju vi kao krizmanici primate? Koja je to zadaća nas kao vjerničke zajednice, osobito vas vjernika danas o tom govori prvo i drugo čitanje?“, upitao je biskup i objasnio kako nam je zadaća ondje gdje jesmo, na način svojstven našoj službi navješćivati Isusa Krista. Osvrnuo se i na prvo čitanje u kojem se spominje Filip koji je pošao u grad Samariju, dok su apostoli ostali u Jeruzalemu, te Jeruzalem usporedio sa Crkvom u kojoj su svećenici poslani djelovati a Samariju s društvom i vremenom u kojem živimo. Te da upravo u taj svijet, društvo, krizmanici, a i svi ostali, trebaju ići i navješćivati Isusa Krista uz pomoć Duha Svetoga. Mons. Uzinić im je kazao i kako na sve negativnosti i prozivanja trebaju odgovoriti blago i s poštovanjem jer „uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo“ (1Pt 3, 15-18). Podsjetio je na kraju kako mi kršćani nikada ne smijemo činiti zlo, te da na zlo ne smijemo reagirati zlom jer ćemo biti izgubljeni. „Neka onda Gospodin koji nas je danas pozvao da zapovijedi njegove čuvamo, i to je njegova zapovijed, i da ljubimo s braniteljem Duhom Istine, pomogne da tako bude. Ne samo danas nego i nakon ovog dana, dragi krizmanici, u sve dane vašeg života, kako biste bili ne samo zajedničari Gospodinovi ovdje i sada nego sa svima nama u vječnosti“, zaključio je dubrovački biskup.

 

Mladi, ali i cijela crkvena zajednica, prije podjele sakramenta Potvrde obnovili su svoja krsna obećanja.

 

Nakon misnog slavlja krizmanici su se zajednički fotografirali s biskupom, kumovima i svojim župnicima.

 

N.S.

Foto: Davor Barnjak