Dubrovačka Biskupija

Svetkovina Uzašašća Gospodinova u crkvici Svetog Spasa

 

U Dubrovniku unutar gradskih mira u crkvici Svetog Spasa proslavljena je svetkovina Uzašašća Gospodinova, Spasovo, u četvrtak, 25. svibnja. Misno slavlje u 10 sati predvodio je dr. don Stanko Lasić, generalni vikar Dubrovačke biskupije i katedralni župnik. Crkvica je tradicionalno kao i prošlih godina bila ispunjena vjernicima.

 

U propovijedi je generalni vikar Lasić kazao je kako je ova crkva Dubrovčanima posebno draga jer je sagrađena kao zavjet Bogu kako bi očuvao grad od potresa, ne samo seizmoloških nego i onih u društvu, obitelji i pojedincima. Dodao je kako ovim slavljem trebamo zahvaliti Bogu što nam pomaže da budemo ono što nas je Krist poslao biti, njegovim apostolima. „Ta simbolika biti apostolom i biti osposobljen činiti ono što je Isus rekao, a to je širiti riječ Božju i pokazati kako je lijepo biti kršćaninom“. Napomenuo je i kako je rijetkost da je na ovako malom prostoru vjera ostavila tako dubok trag, te da upravo tu živu baštinu trebamo podijeliti s brojnim turistima i pokazati se kao pravi domaćini koji znaju dijeliti s drugima. Okupljenim vjernicima je poručio da će im u njihovom poslanju uvijek pomoći Gospodin kroz snagu Duha Svetoga. „Isus je među nama, on nastavlja svoju misiju i očekuje od nas da mu budemo suradnici“, kazao je propovjednik. Na kraju je rekao i kako ponekad na ovakvim slavljima nedostaje više mladih, te im ovim putem ujedno i poručio kako ne smiju zaboraviti na svoje mjesto u Crkvi i zajednici.

 

Misa u crkvi Svetog Spasa bila je i ujutro u 8 sati, a predvodio ju je mons. Toma Lučić, rektor crkve Svetog Spasa. Misa će biti i popodne u 17 sati, a također će je predvoditi mons. Lučić.

 

Nikša Sentić