Dubrovačka Biskupija

Orebić: Župa Pomoćnice Kršćana proslavila svoju zaštitnicu

 

U Orebiću u srijedu, 24. svibnja, svečano je proslavljena zaštitnica župe Blažena Djevica Marija Pomoćnica kršćana. Svečano misno slavlje predvodio je dr. don Stanko Lasić, generalni vikar Dubrovačke biskupije i katedralni župnik, a koncelebrirali su don Marko Stanić, dekan Pelješkog dekanata i župnik župe Pomoćnice Kršćana, fr. Mihael Mario Tolj, župnik župe sv. Križa Gruž, fr. Marko Bobaš, dominikanac iz samostana sv. Nikole u Korčuli, te svećenici Pelješkog dekanata. Veliki broj vjernika je potpuno ispunio crkvu, a posebno su se isticali prvopričesnici u svojim prvopričesničkim haljinama, članovi lokalnog DVD-a u uniformama, ministranti i krizmanici, a lijepu sliku su upotpunila djeca u narodnim nošnjama.

 

U propovijedi je generalni vikar Lasić govorio o povijesti blagdana Marije Pomoćnice u svjetlu događanja u Hrvatskoj prije četrdesetak godina, kada su organizirana hodočašća u marijanska svetišta pod geslom „Hrvat katolik dnevno moli i nedjeljom slavi sv. Misu“. Posebno je istaknuo njezinu ulogu žene i majke u djelu spasenja od početka ljudskog roda.

 

Nakon mise uslijedila je tradicionalna procesija kroz mjesto u kojoj su ove godine kip Marije Pomoćnice nosili ovogodišnji krizmanici. Po povratku u župnu crkvu izmolila se „Kraljice neba, raduj se“ i zapjevala pjesma „Slavimo Mariju“.

 

Proslavu zaštitnice župe pjesmom je uveličao mješoviti župni zbor pod vodstvom voditeljice s. Anite Sučić, a nekoliko pjesama je otpjevao i župni zbor mladih s voditeljicom Marinom Šabić.

 

Župa Pomoćnice kršćana Orebić