Dubrovačka Biskupija

U Obiteljskom savjetovalištu svibanj je bio posvećen majkama

Mjesec svibanj u Obiteljskom savjetovalištu Dubrovačke biskupije na poseban je način bio posvećen majkama. Nadahnuti brojnim razgovorima u ovoj pastoralnoj godini koje smo vodili s majkama, bakama, ženama koje nisu biološke majke ali jesu u duhovnom smislu, svekrvama, punicama, nevjestama, ženama koje na svojim radnim mjestima odražavaju lice majke, mladima, starima i nemoćnima, ali i spominjući se i onih majki koje s velikom ljubavlju i poštovanjem nosimo u sjećanju a koje su prešle u bolji svijet, željeli smo zahvaliti svim majkama.

 

Misao vodilja bila nam je misao sv. Ivana Pavla II. iz njegovog Pisma ženama: „Hvala tebi, ženo-majko, koja si krilo ljudskog bića u radosti i muci toga jedinstvenog iskustva, po kojemu si Božji osmjeh djetetu koje dolazi na svijet, vodilja njegovih prvih koraka, podrška njegovu rastu, uporišna točka na životnom putu.“

 

Tako da je ovaj mjesec uistinu obilovao sadržajima za sve majke, uključujući ne samo fokus-grupe, nego i kateheze na kojima se posebna pažnja posvetila izazovima majčinstva. Mnoga iskustva koja su se dijelila, i bolna i radosna, na ganutljiv način su zapravo oslikala što je istinsko majčinstvo, koliko je ono upisano u svaku ženu, koliko je svaka žena majka, ali i ona koja čezne za majkom i njenom zaštitom, napose u teškim momentima kad ne zna ili ne može zaštiti svoju djecu, ili čak sama nikad nije iskusila nježnu majčinsku ljubav.

 

Veliku utjehu u tim momentima pruža nam vjera u našu Nebesku Majku kao zagovornicu, kao onu koja nas svojim zagovorom sve čuva pod svojim plaštem, ali i onu čije je majčinstvo ideal kojemu težimo kao Crkva. Naime, naša katolička vjera nas poziva na autentično kršćanstvo, kako bismo u Isusovim riječima: “Tko god vrši volju moga Oca, taj mi je … i majka...“ mogli prepoznati sebe i druge.

 

Svi susreti su obilovali i suzama i smijehom, osjećajem zajedništva, potpore i spontanim molitvama, a majke su izrazile želju za nastavkom ovakvih susreta, napose kateheza o izazovima majčinstva u kojima bi se razmatrali svi njegovi aspekti na ovakav jedan zaista poticajan i kvalitetan način.

 

Obiteljsko savjetovalište