Dubrovačka Biskupija

Mons. Uzinić krizmao mlade u Clevelandu

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, u pratnji kancelara Dubrovačke biskupije don Ivice Pervana,  posjetio je hrvatsku župu sv. Pavla u Clevelandu, u Sjedinjenim Američkim Državama. U prepunoj župnoj crkvi u nedjelju, 28. svibnja, podijelio je sakrament Potvrde 33 mladih.

 

U svojoj propovijedi biskup je naglasio u duhu liturgijskih čitanja  kako je Isus proslavio svojim životom Oca nebeskoga jer je ispunio sve što je Otac od njega tražio, te dodao kako smo i mi tako pozvani proslaviti Boga. Najprije molitvom osobnom, obiteljskom i zajedničkom u župnoj zajednici na misi, a onda svakako i svojim svjedočanstvom i životom. „Zreli kršćani, krizmanici, ne bi smjeli zaboraviti svoju zadaću da trebaju moliti i svjedočiti. Krizmanici bi trebali biti tako 'poslušni' poticajima Duha Svetoga da mu dopuste da im On bude 'trener' u životnoj utakmici. Ekipa koja sluša trenera i obavlja svoj zadatak ima uspjeha. Duh traži od nas da ispunjavamo, kao i Isus, sve ono sto Otac nebeski očekuje“, kazao je mons. Uzinić.

 

Cijeloj zajednici biskup je stavio na srce dvije stvari. Prvo da su Hrvati a drugo da su katolici. Upozorio je i kako ne bi smjeli zaboraviti važnost očuvanja svoga identiteta i učenja hrvatskog materinjeg jezika. Te da nije dovoljno imati folklornu grupu ili nogometni klub u kojima se djeca okupljaju nego je i važno učiti i govoriti hrvatski jezik, jer o njemu ovisi budućnost ove hrvatske župe. „Mi jesmo Hrvati koji se u američkoj sredini moraju prepoznati  kako hrvatskom nošnjom, tako osobito i hrvatskim jezikom.  Morali bismo se prepoznavati i među tolikim katolicima u svijetu. Mi smo također  dio univerzalne Katoličke Crkve u kojoj trebamo odigrati pod utjecajem 'trenera' - Duha Svetoga -  svoju životnu utakmicu kako bismo na kraju života doživjeli da i nas Bog proslavlja“, zaključio je propovjednik.

 

 

Na kraju je župnik župe sv. Pavla don Mirko Hladni zahvalio biskupu na dolasku i što je prihvatio predvoditi ovu krizmu.

 

Nakon mise s krizmanicima su se zajedno fotografirali dubrovački biskup, župnik Hladni i župni vikar don Zvonko Blaško.

 

N.S.

Foto: Župa sv. Pavla Cleveland