Dubrovačka Biskupija

Svetkovina Duhova u katedrali: Duh Sveti djeluje na različite načine

 

Na svetkovinu Duhova u nedjelju, 4. lipnja svečano euharistijsko slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je podijelio sakrament Potvrde 48-orici kandidata koji su se za ovaj trenutak pripremali protekle dvije godine. Uz nazočnost kumova, roditelja, braće i sestara, rodbine, prijatelja i vjeroučitelja podjela sakramenta mladim vjernicima katedralne župe i župe sv. Andrije protekla je svečano, lijepo i pobožno, ocijenio je na kraju župnik don Stanko Lasića.

 

„Danas, dragi krizmanici, molimo osobito za vas. Molimo Gospodina da vam pošalje Duha Svetoga da vas obnovi i osposobi za zadaću služenja u ljubavi“, kazao je u homiliji dubrovački biskup te nastavio tumačiti misna čitanja. Primijetio je da, ako doslovce uzmemo prvo čitanje i evanđelje uočava se kontradikcija oko toga kad su Isusovi učenici zapravo primili Duha Svetoga, jedno čitanje govori da su učenici primili Duha Svetoga u susretu s Uskrslim, a drugo govori o primanju Duha Svetoga na svetkovinu Duhova u dvorani posljednje večere. „Silazak Duha Svetoga je usko povezan uz uskrsnuće Gospodinovo“, objasnio je biskup. Bilo je važno da Isus ode da bi došao Duh Sveti. “ S uskrsnućem je završilo Isusovo poslanje na zemlji, a s događajem Duhova započinje poslanje Crkve i naše poslanje“, kazao je biskup. Isus je došao donijeti mir, opraštanje, nakon uskrsnuća to djelo spasenja koje je Isus započeo, po Duhu Svetom koji djeluje u nama i po nama, trebamo nastaviti mi. Isus je svoje učinio sada je to djelo u našim rukama, a Duh Sveti po nama nastavlja to djelo da bismo nastavili biti donositelji Kristovog mira i opraštanja.

 

I prije događaja spektakularnog djelovanja Duha Svetog, on je djelovao u apostolima na jedan način. „Duh Sveti ne djeluje u svim okolnostima jednako. On osposobljuje one koji su ga primili da, ako su otvoreni njemu i s njim surađuju u svim okolnostima, mogu djelovati onako kako je potrebno da bi mogli nastaviti zadaću donositelja mira i opraštanja u svijet i vrijeme u kojem živimo“. Nema uvijek onog spektakularnog, istaknuo je biskup te kandidatima za krizmu progovorio i o djelovanju Duha Svetoga u njihovim životima. Kazao im je kako se danas mijenjaju okolnosti te kako Duh Sveti danas želi u njima i s njima učiniti nešto drugačije uključujući ih ovim sakramentom na nov način u život Crkve.

 

Govoreći o različitosti djelovanja Duha Svetoga koji u osobi ne djeluje uvijek na isti način, niti u svima djeluje jednako, biskup je nastavio: „Duh Sveti djeluje drukčije u odnosu na okolnosti, ali on i u svakom od nas djeluje drukčije u odnosu na naše konkretno poslanje u povijesti spasenja za koje nas osposobljava“.

 

Biskup Uzinić također je poželio je krizmanicima da u svom životu budu otvoreni Duhu Svetome i njegovim poticajima, pa i na večerašnjem tzv. „krizma-partiju“ kojeg pripremaju.

 

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su sami krizmanici koji su na oltar prinijeli i darove za slavlje euharistije. Predstavnik krizmanika također je na početku slavlja pozdravio djelitelja sakramenta rekavši kako su roditelji za njih bili izabrali Krista i dali ih krstiti, a oni sada sami biraju Duha Svetoga potvrđujući svoju kršćansku zrelost. Krizmanice su na kraju zahvalile svima koji su ih do ovog trenutka doveli. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedrali zborovi pod vodstvom Marka Grgurevića.

 

Krizmanicima je na kraju uručena uspomena na primanje sakramenta Potvrde, roditelji su dobili molitvenik, a kumovi knjigu o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću.

 

Uoči svetkovine Duhova u katedrali je molitvena zajednica „Effatha“ organizirala duhovsko bdijenje.

 

Angelina Tadić