Dubrovačka Biskupija

“Koncert u mraku - svjetlo Duha Svetoga” u katedrali

 

Na svetkovinu Duhova u nedjelju, 4. lipnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike održan je jedinstveni “Koncert u mraku - svjetlo Duha Svetoga” na kojem su nastupile osobe s invaliditetom i poznati umjetnici predstavljajući svoje talente u zajedničkoj ljubavi prema glazbenom i poetskom izričaju koji, uz ostalo, imaju i svoj terapijski učinak.

 

Na koncertu su nastupili Vojin Perić, glumac Kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život” koji je interpretirao stihove poznatih hrvatskih pjesnika ali i svoju poeziju, a prekrasnom izražajnošću dotaknuo je srca okupljenih izvrsno prenoseći emocije utkane u pojedinu pjesmu. Perić je također na Brailleevom pismu čitao i interpretirao pjesmu autističnog dječaka iz Dubrovnika Marina Mioča „Zadaća (na temu slap)“.

 

Zbor “Josipovac”, sastavljen od štićenika Centra za rehabilitaciju Josipovac, pod vodstvom glazbene terapeutkinje Jelene Đuraš Gleđ, izveo je desetak duhovnih pjesama. Uz pratnju Stijepa Gleđa Markosa (gitara) i Miha Boškovića (klavijature) otpjevali su, uz ostalo, „Duše Sveti, dobrodošao“, „Krist na žalu“, „Ne boj se jer ja sam s tobom“, „Kao Marija“ i dr. Na njihovu radosnu i srčanu interpretaciju nisu ostali hladni okupljeni u katedrali te su, uz pojedine skladbe, i sami pljeskali i nagrađivali zbor pljeskom.

 

U programu u katedrali sudjelovalo je također gitarist Darko Pelužan koji je izveo nekoliko instrumentala, a također se priključivao i gitarskoj pratnji zbora „Josipovac“.

 

Koncert je završio pjesmom „Podižeš me“ u izvedbi tenora Stijepa Gleđ Markosa, a pridružili su mu se i ostali izvođači i publika.

 

Ovim jedinstvenim koncertom, kako ističu organizatori, željelo se „osvijestiti javnost o životu slijepih osoba i u radosti s najranjivijima uveličati proslavu blagdana Pedesetnice stavljajući naglasak na Božje svjetlo koje raspršuje svaku tamu i otvara oči srca za ljubav i zajedništvo“. Koncert je prvi put ujedinio različite kategorije ranjivih skupina kako bi pokazali svoje talente.

 

Koncertom u katedrali započeo je niz događanja u okviru Međunarodnog kulturnog edukacijsko-rehabilitacijskog festivala Sentimento koji se održava od 4. do 22. lipnja 2017. godine.

 

Događaji su humanitarnog karaktera i svi prikupljeni prihodi namijenjeni su za glazbenu rehabilitaciju najranjivijih skupina Dubrovačko-neretvanske županije u projektu „Unison World“.

 

Svi koji su željeli ostaviti svoj novčani prilog na koncertu u katedrali zauzvrat su mogli uzeti leptiriće koje je uradila Ani Marčinko.

 

Angelina Tadić