Dubrovačka Biskupija

Hodočašće medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske u Dubrovnik

 

Članovi Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara u sklopu svog godišnjeg hodočašća posjetili su Dubrovnik od petka, 2. lipnja, do nedjelje, 4. lipnja. Tim povodom za otprilike 160 članova iz cijele Hrvatske, među kojima su bili i članovi dubrovačkog ogranka, u subotu, 3. lipnja, u crkvi sv. Ignacija služena je misa koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirali su fra Krunoslav Albert, duhovnik karlovačkog ogranka, i mons. dr. Stanko Lasić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

 

Na početku misnog slavlja mons. Uzinić izrazio je zadovoljstvo što su članovi društva ove godine za svoje hodočašće izabrali Dubrovnik, uputio je pozdrave svim okupljenima te ujedno predsjednici društva Tini Jelić Balti i predstavnici domaćina predsjednici dubrovačkog ogranka Suzani Jović. Također zahvalio je na sudjelovanju u misnom slavlju generalnom vikaru Lasiću i duhovniku Albertu.

 

Dva načina svjedočenja Krista

 

U propovijedi je biskup kazao okupljenima kako se ovaj susret dogodio u ozračju svetkovine Duhova, ali i u ozračju afričkih mučenika čiji je spomendan također bio u subotu. Rekao je kako je u prvim stoljećima specifičan način življenja kršćanstva bilo mučeništvo te da se to počelo kasnije mijenjati drugačijim načinima svjedočenja Isusa Krista. Kao primjer jednog i drugog uzeo je upravo sv. Vlaha koji iako je umro mučeničkom smrti kroz svoj život je pomagao ljudima svjedočeći na taj način Isusa Krista. Kao još jedan primjer naveo im je sv. Martina koji je činom u kojem je ogrnuo siromaha svojim ogrtačem pokazao nov način mučeništva i Kristova svjedočanstva. Primjer dvaju vrsta mučeništva također je povezao i sa završetkom Ivanova evanđelja u kojem Isus tri puta pita Petra „Ljubiš li me?“,  nakon čega mu Krist daje prvenstvo ali i navješćuje mučeništvo. Dodao je i kako se u evanđelju tog dana spominje i učenik koji nije umro mučeničkom smrti, Ivan, a za čiju budućnost se Petar pitao. „Nekako ovaj naš Petar svaki put kad ga Isus pohvali nakon toga napravi neki kiks. Umjesto da se brine kako će izvesti svoje poslanje on provjerava što će biti s drugima“, kazao je mons. Uzinić te dodao kako je Isus rekao Petru „Što je tebi do toga? Ti idi za mnom!“.

 

Budimo svjedoci Kristove ljubavi

 

No, upozorio je kako to ne smijemo protumačiti tako da se ne trebamo brinuti za druge već da se svatko od nas treba brinuti za onaj svoj način na koji treba posvjedočiti Gospodina. Da u svoj život unesemo onaj vrijednosti sustav koji je navijestio Isus Krist, koji nam je pokazao svojim životom. „Ako je potrebno i do dara vlastitog života, kako bi se onda u tom i kroz to mogao potpuno staviti na raspolaganje Gospodinu na način na koji ga On šalje i ondje gdje ga šalje“, istaknuo je propovjednik te naglasio kako je ovo za Crkvu u vremenu u kojem je evanđelje bilo napisano bila važna poruka jer su mnogi mislili kako se samo kroz mučeništvo može posvjedočiti Gospodina. Objasnio je okupljenima kako je ovo važno i u kontekstu njihovog hodočašća jer iako danas isto živimo u vremenu u kojem su mnogi pozvani mučeničkom smrti posvjedočiti Krista, ipak mi trebamo vidjeti naš put i način na koji možemo svjedočiti Krista. Poručio je medicinskim sestrama i tehničarima kako za izvršenje svog poslanja moraju živjeti savjesno i predano kako bi mogli brigom za druge drugi prepoznati dobrotu Krista u njima, ali i kako bi oni sami u onima za koje se brinu mogli prepoznati Krista kojeg treba poslužiti. „To je način na koji ste vi pozvani prvenstveno. Ne gledajući druge, ne gledajući one koji  su pozvani na drukčije načine  posvjedočiti Isusa Krista, biti svjedoci njegove ljubavi i na taj način ostvariti svoje poslanje na putu svetosti“, kazao je biskup.

 

Rekao je i kako evanđelje dana završava zanimljivom konstatacijom „Ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.“, te istaknuo kako se to odnosi ne samo na godine Isusova djelovanja i života već i na one prve godine nakon njegovog uzlaska na Nebo, nakon čega je je Duh Sveti nadahnuo Crkvu koja je započela sa svojim poslanjem. Kazao je i kako se navedeno odnosi i na djelovanje sv. Pavla, djelovanje prvih kršćanskih mučenika, sv. Vlaha, na one afričke mučenike koji se spominju na ovaj dan ali i na današnje mučenike i kršćane. Kako je to i povijest okupljenih medicinskih djelatnika, „povijest koju iz dana u dan svojim djelovanjem iz ljubavi ispisujete dok savjesno i predano obavljate svoje dužnosti. Dok činite ono što se od vas traži na način da ne gledate sebe nego se potpuno dajete prepoznajući Isusa Krista kojeg poslužujete i dajući se od ljudi prepoznati kao Isus Krist među njima, koji ih njeguje i koji se za njih brine. Hvala vam na svemu što činite neka vam Gospodin po zagovoru sv. Vlaha i svetih mučenika koje slavimo i svih drugih svetaca, Blažene Djevice Marije, pomogne da i ubuduće činite tako da budete oni koji prepoznaju Isusa Krista i koji Krista svima svjedoče“, zaključio je mons. Uzinić.

 

Na kraju misnog slavlja predsjednica Jelić Balta uručila je biskupu prigodan poklon kao zahvalu što je pristao predvoditi ovo misno slavlje. Nakon mise svi su se zajedno fotografirali na skalinima biskupijskog sjemeništa.

 

U nedjelju hodočasnici su imali misu i u crkvi sv. Vlaha koju je predvodio duhovnik Albert, a koncelebrirao je rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić.

 

Nikša Sentić

Foto: Nikša Sentić / s. Marislava Samardžić