Dubrovačka Biskupija

Gospa od Anđela proslavljena u Orebiću

 

Na Duhovski ponedjeljak, 5. lipnja, tradicionalno je u samostanu Gospe od Anđela u Orebiću proslavljen blagdan Gospe od Anđela. U samostanskoj crkvi Uznesenja Marijina svečano misno slavlje predvodio je don Josip Lebo, župnik župe sv. Mihovila Viganj, a uz redovnike i svećenike Pelješkog dekanata koncelebrirali su i don Marko Stanić, dekan Pelješkog dekanata i župnik župe Pomoćnice Kršćana Orebić, te fra Šimun Romić, upravitelj samostana Gospe od Anđela.

 

U propovijedi je župnik Lebo istaknuo kako je sv. Franjo posebno ljubio i štovao Blaženu Djevicu Mariju te da je ova samostanska crkva na neki način naslijeđe te njegove ljubavi koju su naslijedila njegova braća. Dodao je kako su se svi na ovaj blagdan okupili kako bi Gospu zamolili za zagovor, za pomoć u svakidašnjem životu punom poteškoća u kojem nas stalno strahom ispunjaju vijesti koje nam stvaraju nepovjerenje i pesimizam. Te da tako dolazimo u opasnost da poput Židova u pustinji ne vidimo izlaz nego se samo prisjećamo boljih vremena. Upozorio je kako nas suvremeno društvo prisiljava da u središte svoga života stavljamo materijalno čime zaboravljamo one prave čovjekove vrijednosti: zajedništvo, solidarnost, vjeru, nadu i ljubav. Kazao je i kako nam pronalasku pravog puta uvijek pomaže BDM, koja je tu uvijek uz nas, a i koja se ukazala u Lurdu, Fatimi. „U njenim javljanjima i svetištima prepoznajemo Gospu kao sebi blisko ljudsko stvorenje koje je potpuno predano volji Božjoj. Njezin život je bio život vjere. Zato je Marija istinski i pravi putokaz našemu kršćanskom životu“, rekao je propovjednik. Na kraju je poručio vjernicima da u svojim molitvama spoznaju svoje grijehe ali i da oproste drugima, jer će onda vidjeti moć ljubavi koju nam Krist daje.

 

Nakon mise uslijedila je procesija s Gospinom slikom okolo samostana, a svečanost su dodatno uveličala djeca i mladi obučeni u tradicionalne nošnje ovoga kraja.

 

N.S.

Foto: Boris Poluta