Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić na preventivnoj aktivnosti "Zajedno protiv govora mržnje"

 

U dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku u petak, 9. lipnja, održana je preventivna aktivnost pod nazivom „Zajedno protiv govora mržnje“, u organizaciji Ministarstava unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske. Cilj ove aktivnosti, na kojoj se okupio veliki broj naših sugrađana, je bio da svi važni predstavnici našeg društva dignu glas protiv govora mržnje koji je jedino moguće spriječiti zajedničkom suradnjom.

 

Kao prvi govornik sudionicima se obratio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić rekavši kako mu je drago da Dubrovačka biskupija kao i on osobno mogu sudjelovati u ovoj inicijativi, te istaknuo: „Mi kršćani propovijedamo Boga koji je ljubav. Stoga nam je poziv i poslanje reći 'ne' mržnji, reći 'ne' govoru mržnje. I dok to govorim sanjam društvo u kojemu ćemo jedni druge poštivati, jedni druge štititi, jedni za druge se zauzimati. Sanjam društvo u kojemu neće biti mržnje nego društvo u kojemu će vladati ljubav. I zato govorim 'ne' mržnji, 'ne' govoru mržnje, zato govorim 'da' ljubavi!“.

 

Nakon njega obratili su se sa svojom porukom predstavnici Grada i Županije, PU Dubrovačko-neretvanske, Sveučilišta u Dubrovniku, medija, sportskih društava i klubova. Zadnji, ali nimalo manje važni, svoju poruku protiv mržnje uputili su učenici OŠ Ivana Gundulića.

 

Na ovom skupu istaknuto je kako govor mržnje podrazumijeva izražavanje nesnošljivosti prema određenim društvenim skupinama zbog nekog njihovog određenja ili opredjeljenja, a temelji se na rasi, vjeri, spolnoj orijentaciji, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj diskriminacijskoj osnovi. „Svaki govor mržnje počiva na netoleranciji i diskriminaciji!“ Naglašeno je i kako je bitno razlikovati slobodu govora, koja je kao temeljno ljudsko pravo omogućena Ustavom RH, od govora mržnje.

 

Nikša Sentić