Dubrovačka Biskupija

U crkvi Male braće proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog

 

Blagdan sv. Antuna Padovanskog je svečano proslavljen u crkvi Male braće u Dubrovniku u utorak, 13. lipnja. Prije svečanog večernjeg misnog slavlja u crkvi se u 18 sati tradicionalno okupio veliki broj roditelja i djece kako bi mogli primiti blagoslov koji  je udijelio fra Veselko Grubišić, gvardijan franjevačkog samostana Male braće.

 

U prikladnom nagovoru gvardijan Grubišić objasnio je okupljenima kako za ovu crkvu sv. Antun ima veliko značenje jer se ljudi pred njegovim oltarom u crkvi Male braće mole svakog dana i traže njegov zagovor i blagoslov. Kazao je i kako ćemo sv. Antuna uvijek prepoznati po trima obilježjima: ljiljanu, knjizi i djetetu. Ispričao je i kako je sv. Antun već kao dijete počeo upijati Božju riječ i dijeliti je s drugima, ali i da su njegova braća fratri jedne noći u njegovoj sobi primijetili svjetlo koje je bilo prema njihovom viđenju Isus u naručju sv. Antuna. Dodao je i kako je to jedan od razloga zašto je dijete uvijek jedno od obilježja koje prate sv. Antuna.

 

Nakon blagoslova vjernici su mogli izraziti štovanje moćima sv. Antuna Padovanskog, koje se čuvaju u samostanu, što je i veliki broj njih učinio, ali i pomoliti se kod kipa sv. Antuna te zapaliti svijeće.

 

Svečano misno slavlje nakon blagoslova predvodio je fra Antonio Šakota, franjevac iz Mostara, a mise su na blagdan bile tijekom jutra u 6, 7, 8, 9.30 i 11 sati. Proslavi je prethodila i trodnevnica od subote, 10. lipnja, do ponedjeljka, 12. lipnja.

 

Nikša Sentić