Dubrovačka Biskupija

[VIDEO] Tijelovo u katedrali: Trebamo i sami postajati kruh za druge

 

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 15. lipnja veliki broj vjernika sudjelovao je na svečanoj večernjoj misi u dubrovačkoj katedrali koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a u Tijelovskoj procesiji ulicama Grada pridružili su im se i svećenici i vjernici koji su u drugim gradskim crkvama bili na misama.

 

Kršćanstvo nije samo nauk i moralni propisi

 

Na temelju razmišljanja starog kršćanskog pisca Origena o Knjizi proroka Jošue u kojem je Origen usporedio katekumenat s prijelazom preko Crvenog mora, biskup Uzinić je kazao kako smo i mi danas, iako smo krštenje primili kao djeca, po svom shvaćanju Boga u velikom dijelu ostali na razini katekumenata onako kako ga opisuje Origen. Novost koja se treba dogoditi onima koji su kršteni je susretanje s Isusom Kristom, a ne ostajanje na razini Mojsija i Zakona. „Problem je kad se kršćanstvo svede samo na poruku, na nauku, na moralne i etičke propise. To je napast s kojom su se suočavali kršćani svih vremena. To je i naša napast. Kršćanstvo je više od toga. Ono je poseban odnos s Isusom Kristom u kojem je Riječ Tijelom postala i nastanila se među nama“, kazao je biskup. Objasnio je da „Tijelo“ predstavlja čitavu osobu Isusa Krista i sve ono što je činio, njegov životni stil, njegovu logiku služenja i ljubavi.

 

Prvo razdoblje na kojem vjernici često znaju ostati je razdoblje u kojem se sjećaju prošlih velikih događaja u kojima ih je Bog vodio i prokušavao ali im također i davao „manu“, sve u svrhu odgoja, da bi shvatili da čovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta. „To je dobra i lijepa odgojna razina, ali se ne može na njoj ostati“, ustvrdio je biskup. „Isus danas želi više. Želi da iziđemo iz pustinje, prođemo preko Jordana i susretnemo se s njim, o čemu je govorio Origen. Da Krist sam postane vođa na našem putu o čemu se govori u današnjem evanđelju.“

 

Oni koji su doslovno shvaćali Krista govor o euharisiji nisu mogli razumjeti

 

Oni koji su ostali u prvoj fazi nisu mogli razumjeti Isusov govor o tome da kruh koji će on dati je Tijelo njegovo za život svijeta, da oni koji to ne blaguju neće imati život u sebi… To je za njih bila sablazan i oni to nisu mogli razumjeti. Oni su shvaćali doslovno, a Isus je to govorio u perspektivi svoje smrti i uskrsnuća nakon kojih je njegovo tijelo postalo preobraženo i ono je moglo biti gdje god je on želio, objasnio je biskup. „A to je ono što mi katolici danas na osobit način štujemo i čemu se na poseban način klanjamo: da je Isus htio biti po svojoj Crkvi, po rukama svećenika, trajno prisutan u euharistijskim prilikama kruha i vina“, istaknuo je te dodao kako i mi danas moramo nešto naučiti a to je da ni to nije konačni doseg onoga što je Isus želio napraviti. „Nije dovoljno prepoznati Isusa u euharistijskim prilikama kruha i vina i hraniti se time na materijalan način. Potrebno je, o čemu govori i sv. Pavao, da posljedica toga blagovanja bude da se svi mi trebamo preobraziti u taj kruh i vino, da svi se po pričesti trebamo suobličiti Kristu“.

 

Mi se danas klanjamo euharistijskom kruhu i iznosimo ga u procesiji kako bismo ga i drugima pokazali i pomogli i njima da iziđu iz pustinje, nastavio je propovjednik. Ta procesija je na neki način sažetak našeg životnog puta, a drugim dijelom je i naš prelazak preko Jordana u zemlju obećanja, ona je na neki način naš život u kojemu je Krist „onaj koji ide pred nama i među nama, ali koji nam je i okrjepa i hrana“.

 

Nije dovoljno što se klanjamo euharistijskom Isusu i što ga iznosimo, zaključio je biskup Uzinić, „potrebno je da i sami postanemo euharistija, Tijelo i Krv Kristova, njegova životna prisutnost, svjedočeći i živeći što je bio on. Potrebno je da mi jedni za druge i za sve kojima nas Gospodin šalje postanemo kruh i piće. To je onaj konačni cilj, ona konačna Obećana zemlja prema kojoj smo se uputili i prema kojoj nas Krist predvodi, u kojoj će Bog biti sve u svemu.“

 

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi, a za orgulje se vratila voditeljica zbora prof. Margit Cetinić.

 

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove posebna je bila i za članove katedralnog bratstva Presvetog Sakramenta koji su u svojoj odjeći sudjelovali u procesiji i nosili baldahin nad Presvetim, kao i za ovogodišnje prvopričesnike koji su u bijelim haljinama išli pred Presvetim bacajući latice ruža putem kojim je sakrament nošen. Procesija se zaustavila na više mjesta te je podijeljen blagoslov s Presvetim. U prigodnim razmatranjima i molitvama molilo se euharistijskog Isusa za potrebe ljudi ovoga vremena, za kršćane koji stradavaju u svijetu, za mir u ljudskim srcima i dušama.

 

Angelina Tadić

 

Medij