Dubrovačka Biskupija

Dubrovački biskup posjetio Udrugu mladih sv. Mihajla

 

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić posjetio je u četvrtak, 22. lipnja, članove Udruge mladih sv. Mihajla, a koja već nekoliko mjeseci djeluje u župi sv. Mihajla na Lapadu. Udruga je osnovana s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja vjerskih, kulturnih, socijalnih i demokratskih vrednota, sukladno čemu i djeluje na području odgoja, obrazovanja, zabavnih sadržaja, humanitarnih akcija, te rada s djecom i mladima.

 

Voditelj Udruge i župni vikar župe sv. Mihajla don Marinko Šljivić na početku susreta pozdravio je oca biskupa i zahvalio mu na dolasku, priznavši kako je upravo on uvelike zaslužan za njegov osobni duhovni rast. Biskup Uzinić potom je započeo s prigodnom katehezom u kojoj je između ostalog istaknuo važnost molitve, no jednako tako upozorio kako molitva sama po sebi nije dovoljna već kako bi svatko od nas ljudima oko sebe svojim životom morao neprestano svjedočiti tko je i u koga vjeruje.

 

Povodom Dana molitve i posta za posvećenje svećenika i molitve za nova duhovna zvanja koji se istog dana obilježio u Dubrovačkoj biskupiji, biskup je u prvom dijelu svoje kateheze istaknuo kako isto tako nije dovoljno da svećenici samo govore o Bogu, već da vjernicima budu bliski poput očeva, i to u onom biblijskom (Božjem) smislu riječi, a što podrazumijeva neprestano traganje za onima koji su se odijelili i od Krista, i od Crkve. "Za onog kojega ljubiš sve si spreman dati.", rekao je biskup, naglasivši kako bi u tom smislu svećenici kadikad trebali manje moralizirati, a više se truditi vjeru predstaviti kao mogućnost susreta s Isusom Kristom, koji daje odgovore na sva životna pitanja.

 

Biskup se zatim kratko osvrnuo na probleme unutar same Crkve, posebice upozorivši na sveprisutni medijski senzacionalizam koji uporno ističe njezine propuste. Međutim, iz vlastitog je iskustva ustvrdio kako se većina svećenika svoje svećeništvo trudi živjeti u punini. "Ne smijemo zaboraviti kako Crkva nisu samo svećenici, već su to i svi ostali vjernici, laici. Samim time, svi smo mi kao članovi Crkve zaslužni za njezinu svetost, odnosno grešnost. Crkva je i sveta, i grešna.", rekao je otac biskup. Potom se osvrnuo na početak svoje kateheze, još jednom istaknuvši kako nije dovoljno moliti, već kako svatko od nas mora samoga sebe ugraditi u Crkvu, odnosno otkriti kako joj pomoći da nastavi djelo spasenja započeto u Isusu Kristu.

 

Biskup Uzinić naposlijetku je sve mlade pozvao da svojim životom pomognu u stvaranju ozračja ljubavi i služenja na koje nas Crkva neprestano poziva. Nakon kateheze uslijedilo je prigodno druženje u pripadajućim prostorijama Udruge, gdje su mladi zahvalili ocu biskupu na njegovu posjetu, poželjevši da ovakvi i slični susreti postanu praksa i u budućnosti.

 

Božo Benić

Foto: Matea Pejić / Udruga mladih sv. Mihajlo