Ispiši ovu stranicu

U Blatu proslavljena svetkovina Srca Isusova i Dan državnosti

 

U župi Svih Svetih u Blatu na Korčuli u petak, 23. lipnja, svečano je proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova, koju u ovoj župi posebno slavi Bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova. Proslava je započela procesijom kroz mjesto u kojoj je nošen kip Srca Isusova, a u procesiji su sudjelovali brojni vjernici, hodočasnici iz župa Pohođenja Blažene Djevice Marije Vinagora i BDM Kraljice Mira Marinci, redovnice, bratimi iz bratovština Svih Svetih i Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, te HGU Sv. Vincenca koja je svojom glazbom dodatno uveličala ovo slavlje.

 

Misno slavlje koje je uslijedilo u župnoj crkvi predvodio je vlč. Dragec Gereci, župnik župe u Vinagori i župni upravitelj u župi u Marincima, a koncelebrirao je don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župi Svih Svetih Blato.

 

U nedjelju u Blatu je također svečano proslavljen i Dan državnosti, 25. lipnja. Pored spomen križa podignutim u čast svim poginulim braniteljima na mjesnom groblju sv. Križa položeni su vijenci a molitvu za sve poginule i umrle predvodio je dekan Kovačević. Komemorativnom programu nazočili su i predstavnici lokalne i županijske vlasti.

 

Uslijedila je misa u župnoj crkvi, kojoj je prethodio svečani ulazak bratima iz bratovština Svih Svetih i Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, koju je također predvodio dekan Kovačević. U propovijedi je župnik Kovačević poručio kako svojim životom trebamo doprinijeti Božjoj građevini ali i povijesti spasenja. Pozvao je sva da budu ponosni na ono što jesu i što imaju, te da to prenesu i na sljedeće generacije. Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor pod ravnanjem s. Juliane Beretić.

 

N.S.

Fotografije: Župa Svih Svetih Blato

Galerija slika