Dubrovačka Biskupija

Blato: Počela devetnica u čast bl. Marije Propetog Petković

 

Devetnica u čast bl. Marije Propetog Isusa Petković ususret njezinom blagdanu koji se slavi 9. srpnja, započela je u petak, 30. lipnja u Blatu, njezinom rodnom mjestu na otoku Korčuli gdje se u svetištu nalaze i njezini posmrtni ostaci.

 

Euharistijsko slavlje prvog dana devetnice slavljeno je u dvorištu samostana uz svetište bl. Marije Propetog, a predslavio je don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije u Kruševu, BiH.

 

U svojoj propovijedi župnik Planinić se osvrnuo na svjedočanstvo života blažene Marije Petković te istaknuo: „Potrebno je iz dana u dan pitati se: jesam li Isusov?, kako je to činila bl. Marija Petković. Kažemo da je papa Ivan Pavao II. Mariju proglasio blaženom. Marija Petković je spremila put sama sebi, a papa Ivan Pavao II. je samo potvrdio ono što je Marija Petković činila cijeloga svojega života“.

 

Također je kazao kako od Hrvata na ovim prostorima nitko nije tako proslavio ime i prezime diljem katoličkog i domoljubnog svijeta kao jedna žena, kao Marija Propetog. Ona se potvrđivala i stihom i pismom i meditacijom, zanosom.

 

„I kad je bilo najteže, ona je rekla: ja ću se tebi nasmiješiti u ime Božje da ti pokažem osjećaj duše“, rekao je propovjednik. Pozvao je vjernike da budu predani Bogu poput blažene Marije Petković: „Stavi danas ruku na grob Marije Petković i reci: i ja ću danas poput tebe slijediti Boga, Isusa Krista, u mojim mogućnostima, u mojim stvarnostima.“ Predvoditelj slavlja je također govorio i o vjeri kojom se potvrdio Abraham spremnošću da ide kamo ga Bog šalje i da žrtvuje svoga sina.

 

Na misi je koncelebrirao don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih u Blatu. Prije mise molila se Krunica Božanskog Milosrđa, devetnica i litanija bl. Marije Propetoga.

 

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je zbor mladih iz Kruševa sastavljen iz više zborova koji djeluju u župi sv. Ilije.

 

Euharistijsko slavlje je zaključeno procesijom u svetište gdje je predvoditelj slavlja udijelio zaključni blagoslov s moćnikom blaženice, te je uslijedila mogućnost za osobno čašćenje moći bl. Marije Propetoga.

 

U dvorištu samostana potom je održan koncert zborova iz Kruševa. Nastupili su: zbor Horeb, zbor Fontes, klapa Studenac, Ela Čule i Stipe Gabrić uz pratnju Karla Milićevića, te na diplama Mario Smiljanić.

 

Na kraju koncerta nazočnima se s nekoliko riječi obratio župnik Planinić, a provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić zahvalila je hodočasnicima iz Kruševa i svim štovateljima blaženice.

 

s. M. Jasminka Gašparović