Dubrovačka Biskupija

Sedmi dan devetnice u svetištu blažene Marije Propetoga u Blatu: Nasljedujmo Krista kako bi zadobili život vječni

 

Sedmog dana devetnice, četvrtak 6. srpnja, u Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe Majka Marija Petković u Blatu jutarnje euharistijsko slavlje za štićenike i djelatnike Doma predvodio je don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih u Blatu. Sudjelovalo je i više sestara sa s. Emilom Barbarić, provincijalnom predstojnicom Družbe kćeri milosrđa TSR sv. Franje, te djeca iz dječjeg vrtića Marija Petković s odgojiteljicama koja su ovo slavlje uljepšali svojim pjevanjem pod vodstvom s. Juliane Beretić. Po završetku euharistijskog slavlja svi su se zadržali u druženju s korisnicima i djelatnicima Doma.

 

 

Večernje euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište predvodio je don Jonatan Gusmerotti, svećenik iz Argentine, u koncelebraciji s dekanom Kovačevićem. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je dječji župni zbor „Stope“ pod vodstvom s. Juliane Beretić.

 

 

Na početku propovijedi svećenik predvoditelj misnog slavlja Gusmerotti pozdravio je sve okupljene i izrazio zadovoljstvo što može biti tu i slaviti misu u sklopu devetnice. Kazao im je kako su se svi okupili jer vjeruju u život vječni, odnosno da život ne završava na zemlji smrću. Dodao je i kako je to tema evanđelja dana (Mt 19, 16-30) u kojem mladić pita Isusa „Što mi je činiti da zadobijem život vječni?“, i koji dobiva odgovor: „Prodaj sve što imaš i podijeli siromasima i imat ćeš blago na nebu; te dođi i slijedi me!“ Objasnio je okupljenima kako po ovim riječima, s Isusom svaki dan u molitvi, sudjelovanju na misi, prizivanjem Boga kroz svoj rad, mogu kušati život vječni, iskusiti nebesko zajedništvo s Isusom, te tako shvatiti da smrti nije ništa drugo nego vrata kroz koja moramo proći da bi u vječnosti mogli prijateljevati s Isusom. Istaknuo je kako nam u tome treba biti primjer bl. Marija Propetog koja se s pažnjom i ustrajnošću hodila Kristovim stopama, kako nama u Hrvatskoj tako i vjernicima u Argentini, zemlji u kojoj je blaženica utemeljila školu koju je pohađao i predvoditelj Gusmerotti.

 

Upozorio je kako se danas sve manje govori o životu vječnom, te je govorio o pozornosti i ustrajnosti u kršćanskom životu. Kazao je i kako se sve prikazuje kao lako dohvatljivo i brzo upotrebljivo, s rokom trajanja. „No za nas katolike je od temeljne važnosti često, često misliti na nebo i na vječnost, jer je to temeljni motiv – zadobiti  vječnost – svega našeg djelovanja.  Kad ne bi bilo neba zašto bismo se onda morali vladati dobro? Ako sve završava smrću, ovdje na zemlji, koji je smisao strpljivog podnošenja tegoba koje svakodnevno susrećemo? Istina je da nam danas televizija, internet, mobiteli i dr., obećavaju sreću, no to nije istinska sreća, to nije ono bitno, što je trajno. Onaj se mladić bacio pred Isusove noge kako bi ga molio da mu udijeli nebo, jer je njegovo srce žarko željelo nebo, a naše srce je poput njegova srca. Nije drukčije. Svako je ljudsko srce isto, ima iste temeljne želje“, istaknuo je propovjednik. Potaknuo je okupljene vjernike da s mislima o nebu i o životu svetaca gledaju u visine i kroče dalje, prisjećajući se uvijek kako život ne završava u grobu. „Bog, naš Otac, nam je od vječnosti  pripravio mjesto u nebu, i naša sestra Marija Petković je već tamo prispjela. No mi moramo postupiti kao mladić iz Evanđelja koji se bacio pred Isusove noge. I moramo poslušati ono što nam je Gospodin poručuje: nasljeduj moje prijatelje svece, one koji su mi bili blizu u svojem životu, nasljeduj Mariju Propetog Isusa Petković koja je hodila mojim stopama. Tako čini i ući ćeš, zadobit ćeš život vječni“, zaključio je propovjednik.

 

Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom u svetište i blagoslovom s relikvijama blaženice. Uslijedila je mogućnost za osobno čašćenje relikvija blažene Marije Propetoga.

 

Nakon toga, u dvorištu samostana održan je prigodni koncert na klaviru koji je izveo Richard Vörös iz Slovačke. Richard je apsolvirao crkvenu glazbu, i nastavit će studij glazbene pedagogije, a orguljaš je u crkvi sv. Mikulaš u Senec u Slovačkoj. Nastupio je sa četiri skladbe: A. Dvorak – Silhouettes u A-duru,  Johann Sebastian Bach – BWV 588/Canzona u d-moll, Benedikt Widmann – Adagio mit sanften Stimmen, Domenico Zipoli – Suite u g-mollu.

 

Između glazbenih točaka gđa Marina Tomaš i kandidatica Lana Pecotić čitale su tekstove iz života blažene Marije Petković i osnivanja Družbe.

 

s. M. Jasminka Gašparović