Dubrovačka Biskupija

Osmog dana devetnice euharistijsko klanjanje do ponoći u svetištu bl. Marije Petković

Predvoditelj večernjeg euharistijskog slavlja sedmog dana devetnice 7. srpnja u dvorištu samostana uz svetište blažene Marije Propetog Isusa u Blatu, bio je don Mihael Čavlek, župnik župe Očišćenja Blažene Djevice Marije u Smokvici u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu. I ove godine su stigli hodočasnici iz Vela Luke, koji svake godine dolaze pješice iz svoga mjesta. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je župni zbor »Don Jakov Salečić« iz Smokvice.

 

Župnik Čavlek je propovijedi kazao kako je Marija Propetog služila Bogu i dala svoj život za druge. Ona je osoba koja je obilježila ovaj kraj i dala svoj život za Boga.

 

Govoreći o evanđelju dana u kojem Isus poziva Mateja, propovjednik je kazao:„Bog daje obećanje, tog obećanja se drži i stvarno je dosljedan. Isus ulazi u našu svakodnevnicu i zove nas: 'Pođi za mnom'. Matej usta i pođe za njim. Prepoznaje dubinu, vrednotu, važnost. Potrebno je promijeniti svoj život iznutra. Nema čovjeka koji neće sve učiniti za zdravlje. Bitno je ono unutarnje zdravlje.

 

Ne možemo reći: dat ću novac za one u Africi a sa susjedom ne razgovaram. Svi smo mi grešni i sve nas Bog poziva. Svi smo pozvani da budemo njegovi, drugačiji, da se na nama vidi da smo kršćani, da gradimo bolji svijet. To je činila blažena Marija Propetog Isusa Petković. Ostala je u ovom mjestu, prepoznala je tu važnost, pomagala je, davala je koliko je mogla. Kad bi svi davali ono najbolje od sebe prema svima, svijet bi bio bolji i ljepši.“

 

Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom u svetište i blagoslovom s relikvijama blaženice. Uslijedila je mogućnost za osobno čašćenje relikvija blažene Marije Propetoga, te euharistijsko klanjanje do ponoći u svetištu. Uz sestre Kćeri Milosrđa sudjelovali su Franjevački svjetovni red, molitvena skupina Marija Petković, članovi bratovština Svih svetih i Svete Vincence, neokatekumeni, mladi, obitelji i drugi.

 

U prijepodnevnim satima biskup gradišćanski mons. Egidije Živković koji će predvoditi središnje euharistijsko slavlje na blagdan, a koji je već stigao u Blato, susreo se sa djecom iz Dječjeg vrtića „Marija Petković“ te im darovao križiće i slatkiše. Djeca su mu otpjevala nekoliko pjesama.

 

s. M. Jasminka Gašparović