Dubrovačka Biskupija

Deveti dan devetnice u svetištu bl. Marije Propetog: „Neka nas bl. Marija Propetoga Isusa potiče i nadahnjuje da se ne umaramo činiti dobro.“

 

Posljednjeg dana devetnice, subota 8. srpnja, na uočnicu blagdana bl Marije Propetoga, program je započeo procesijom iz kuće Matice do rodne kuće blaženice u Blatu na Korčuli. Procesija koju su predvodili bratimi bratovština Svih svetih i sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, časne sestre, pjevački zbor, djeca u narodnim nošnjama, svećenici i vjernici prošla je pored rodne kuće bl. Marije Propetog Isusa Petković, a vijenac su nosila djeca iz vrtića Marija Petković obučena u narodne nošnje: Petar Bačić, Matej Žaknić i Vica Protić, koja ga je, uz pomoć župnika, don Željka Kovačevića, položila na spomen ploču. Procesiju je pratilo pjevanje župnog zbora i sviranje Hrvatske glazbene udruge „Sv. Vincenca“. Po dolasku u svetište zbor, bratimi i časne sestre u dva kora ispjevali su psalme Večernje nakon čega je nastavljeno euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište.

 

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup gradišćanski mons. Egidije Živković u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, dekanom Korčulanskog dekanata i župnikom župe Svih svetih u Blatu, koji je ujedno i propovijedao.

 

Na temelju prvog čitanja (Post 27, 1-5.15-29)  dekan Kovačević je istaknuo kako treba shvatiti da Božji blagoslov nema onaj kojemu prema ljudskom prirodnom pravu pripada, već onaj kojeg je Bog izabrao, te da je Božje izabranje nezasluženi Božji dar. Osvrnuo se i na evanđelje dana (Mt 9, 14-17) te objasnio kako je u njemu Isus najavio da je nastupilo vrijeme za puninu Božjeg blagoslova, da je došao Mesija koji će izbaviti narod iz ropstva grijeha i uvesti ga ne više u obećanu zemlju već obećano nebo. Dodao je i kako u evanđelju prvi put Isus najavljuje svoju nasilnu smrt i novo mesijansko vrijeme. „Bog po Mesiji stvara sve novo! Stoga Isus nije došao obnoviti židovstvo, nego ga ostvariti: stvoriti kršćanstvo, ustanoviti Crkvu za spasenje svih naroda. Neka nam ovogodišnja uočnica  u Blatu probudi osjećaj zahvalnosti prema svima kojima dugujemo za sve što imamo i što jesmo. Srce nam je ispunjeno zahvalnošću za primljene darove Božje dobrote i njegovog milosrđa“, kazao je propovjednik.

 

Rekao je i kako je kršćanski život život vjere i nade u Duhu Svetome, te da to što smo kršćani nije naša zasluga već Božji dar i odabir. „Neka nas bl. Marija Propetoga Isusa potiče i nadahnjuje da se ne umaramo činiti dobro“, poručio je te dodao kako čineći dobro postajemo slični Gospodinu. „Bog po primjeru bl. Marije obdaruje mirom, radošću i blaženstvom koje samo od njega može doći. Bog nas je stvorio na svoju sliku i priliku. U čaši hladne vode o kojoj Isus govori u  evanđelju, vidimo kako nas to malo košta. Ali onomu tko je žedan, to je najviše što može poželjeti“, kazao je dekan Kovačević. Istaknuo je i kako bi u ovoj godini posvećenoj starijima i nemoćnima trebali pokloniti barem djelić svoga vremena onima kojima smo potrebni. Okupljenima je ispričao priču o jednom učitelje Kristovog evanđelja koji je u svijet poslao tri učenika. Jedan je tiskao knjige, jedan propovijedao, a jedan pomogao starici svako jutro donijeti vodu. Učitelj je prvome rekao kako je svijet napunio papirom, drugom da je svijet ispunio riječima, a trećem kako je ispunio svijet ljubavlju i širio radosnu vijest. „To je poučno i sadržajno, što Isus za nas i od nas želi i što nam je pokazao u liku bl. Marije Propetoga Isusa. Možemo činiti tisuću sitnih usluga te pri tomu biti ljubazni i obazrivi. Pa i kad nam se čini da se radi o sitnicama, one mogu biti iskreni i nesebični izrazi ljubavi. A to je onda veliko“, istaknuo je propovjednik, te zaključio propovijed riječima: „Važno je osjetiti da je čovjek pokraj tebe i osjetiti situaciju u kojoj se može pokazati čovjekom: pozdravom, osmijehom, lijepom riječi i na taj način pokazati da smo ljudi, da nam je stalo do bližnjega.“

 

Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao župni zbor župe Svih svetih pod vodstvom s. Juliane Beretić. Kao i prethodnih dana euharistijsko slavlje završilo je procesijom u svetište, zaključnom molitvom i blagoslovom s relikvijarom blaženice. Nakon toga vjernici su imali mogućnost častiti njezine relikvije.

 

s. Jasminka Gašparović