Ispiši ovu stranicu

Posljednja duhovna obnova za biskupijske djelatnike u ovoj pastoralnoj godini: „Pogledajmo čovjeka kao Isus“

 

Posljednja duhovna obnova za djelatnike Biskupskog ordinarijata i Caritasa Dubrovačke biskupije održana je u petak, 7. srpnja. Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a uslijedio je zajednički doručak te kolegij pročelnika biskupijskih vijeća, ureda i ustanova.

 

Osjetimo se potrebnima Isusa

 

Na temelju pročitanog evanđelja (Mt 9, 9-13) biskup Uzinić rekao je kako je evanđelistu Mateja susret s Isusom promijenio i učinio novim čovjekom, te poručio okupljenima kako trebaju shvatiti da iako su rođeni i rade u kršćanskoj sredini da uvijek imaju iznova potrebu susresti se s Gospodinom. „Za biti među onim koji su grešni, bolesni, jer Isus nije došao zbog onih koji su zdravi. Zato je važno da se mi svaki put osjetimo potrebnima Isusa. Potrebnima susreta s njime kako bi nas Gospodin mogao svaki dan podizati i osposobljavati da najprije on dođe u naš život kako bi on po nama, a to je naša zadaća u biskupiji, mogao dolaziti u živote drugih“, kazao je biskup. Dodao je i kako trebamo dozvoliti Gospodinu da nas primijeti onakvima kakvima jesmo, kako bi se spomenuto moglo dogoditi.

 

Budimo u službi ljudi

 

Osvrnuvši se na evanđelje objasnio je kako je stav sjedenja u carinarnici stav zauzetosti oko ovozemaljskih vlastitih potreba, te da upravo taj stav Isus želi promijeniti. Kazao je i kako je Matej kad je susreo Isusa ustao i pošao za njim, te da to znači svoje potrebe staviti po strani i početi primjećivati potrebe drugih. Istaknuo je kako upravo to ima veliku važnost za sve koji djeluju unutar biskupije jer svoje djelovanje unutar ove ustanove mogu opravdati samo ako s Isusom služe čovjeku i onima koji su bolesni. „I možemo na pravi način prikazati sliku te ustanove kao one koja nije svrha sama sebi, koja kako papa kaže nije autoreferencijalna, nego da je u službi ljudi, ovog prostora koji joj je povjeren, darovan. Prostora na koji je ta Crkva, kojoj mi pripadamo i radimo poslana“, rekao je mons. Uzinić. Također je upozorio da je ovo važno još zbog toga što je to jedini način za ustati iz začahurenosti svojih interesa kako bismo mogli hodati za Gospodinom, nasljedujući ga da nas osposobi za one kojima smo poslani kako bismo ih vidjeli onako kako ih Isus vidi. „Da ono što je Isus napravio u odnosu na nas po nama, mi možemo činiti u odnosu na druge“. Uz to biskup je objasnio kako Isus vidi čovjeka s njegovim slabostima, ali i s potrebom da se izdigne iz tih slabosti, iz grešnosti, s potrebom da bude izliječen i oslobođen od grijeha.

 

Gledajmo ljude poput Isusa

 

Upozorio je kako u evanđelju farizeji vide samo carinika i grešnika, ne čovjeka, te da taj pogled vidjeti carinika i grešnika, carinika i grešnika ostavlja u njihovom stanju. „Evo zašto nam je potrebno da nas Gospodin pomogne da mi koji djelujemo u biskupiji se podignemo, ustanemo, kako bismo sami ozdravili i primili Isusa u svoj život, u svoju obitelj. Ali onda i sami imali taj Isusov pogled koji nas jedini osposobljava da možemo ispuniti ono poslanje koje kao Crkva, u ovomu konkretnom povijesnom trenutku imamo. Da ljude ne gledamo kroz ono što oni jesu, da nam nije važan njihov socijalni status važan, njihova školska sprema, njihovo materijalno stanje, ugled u društvu. Da nam nije važna pripadnost ovoj ili onoj političkoj stranci, nego da uvijek i ponovno primijetimo čovjeka. Čovjeka koji možda sjedi ali koji se može iz tog svog stava ustati i uskrsnuti, samo ako ga prepoznamo kao čovjeka i pogledamo kao čovjeka“, objasnio je mons. Uzinić.

 

Izrazio je nadu kako je riječ o jednom pogledu koji nas ne odvaja od naše tradicije, ne dolazi s njome u sukob. Već kako je taj pogled u povezanosti s prošlosti i tradicijom, ugrađivanje u tu prošlost i tradiciju one novosti u evanđelju Isusa Krista. Kazao je i kako nam slika iz prvog čitanja dana (Post 23, 1-4.19; 24, 1-8. 62-67) može pomoći da vidimo na koji način bi trebao postojati odnos između starog i novog. Potreban nam je Isusov pogled koji će promijeniti čovjeka. „Bez tog ostajemo začahureni u onome što je uvijek bilo, a vidimo i po mnogim stvarima da to što je uvijek bilo ne vodi prema boljitku nego prema umiranju naše biskupije. Neka nam sv. Matej koji je nakon što ga Gospodin pogledao kao čovjeka i s tim pogledom upućuje ga, uđe u njihov život, zagovara kako bismo i mi pogledali od Isusa kao ljudi, mogli dozvoliti Isusu da uđe u naš život i djelujući u ovoj dubrovačkoj biskupiji svojim pogled koji će biti Isusov pogled na druge ljude, mogli omogućiti i njima da se susretnu s Isusom“, zaključio je dubrovački biskup.

 

A.T./N.S.

Galerija slika