Dubrovačka Biskupija

Blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković svečano proslavljen u Blatu: „Bila si uistinu prava duhovna majka“

 

Blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković svečano je proslavljen u nedjelju, 9. srpnja, u župi Svih Svetih u Blatu, rodnom mjestu blaženice. U popodnevnim satima na plokati ispred župne crkve Svih Svetih započeo je svečani program u sklopu kojeg je izveden „Blatski tanac“ i viteška igra „Kumpanija“. Uslijedila je procesija s relikvijarom blažene Marije Propetog Isusa Petković iz svetišta u kojoj je biskup gradišćanski mons. Egidije Živković, predvoditelj glavnog misnog slavlja, nosio relikvijar bl. Marije Propetoga. Procesiju su predvodili bratimi bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih sa svojim procesijskim raspelima i barjacima. U procesiji su sudjelovale članice Franjevačkog svjetovnog reda, puhački orkestri Narodne glazbe i Hrvatske glazbene udruge „Sv. Vincenca“, djeca iz vrtića „Marija Petković“, dječji župni zbor „Stope“, pjevački zbor župe Svih svetih, kumpanjoli i tancarice u tradicionalnim blatskim nošnjama, sestre dominikanke iz Korčule, sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa, ministranti, svećenici te mnoštvo vjernika. Barjak s likom blaženice nosio je Marko Bačić Posinak. Po dolasku procesije na plokatu ispred župne crkve Svih svetih započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Živković, a uz svećenike Dubrovačke biskupije koncelebrirao je i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

 

U svojoj propovijedi biskup Živković prisjetio se kada je 2003. godine bio u Dubrovniku na proglašenju bl. Marije Propetog i ponovio riječi pape Ivana Pavla II. koji je poručio svima da za svoj život uvijek uzmu nešto iz života i djela Marije Propetog Petković. Također se prisjetio i kad je bio u Blatu prije dvije godine na proslavi zlatnog pira triju bračnih parova, od kojih su jedni i roditelji pastoralnog asistenta u Željezanskoj biskupiji Ive Šeparovića, kako je zapazio kroz osobnu molitvu posebnosti kapele posvećene blaženici, njenog kamenog groba, fotografije bolesne djece i mladih, te ispisane molitve na papirima natopljenih suzama. Poručio je okupljenima kako zajedno s njima želi promišljati o blaženici kao o majci, o propetome križu kojeg je uzela za svoje ime, ali i podijeliti patnju koju je Marija osjećala kroz siromaštvo ljudskog duha i ljudske bijede. Istaknuo je i kako ovo promišljanje ne može započeti bez hvalospjeva „Veliča“ jer je bio preludij kako Isusova tako i blaženičinog života. „Život i jedne i druge Marije bio je prožet veličanjem Boga, uzvisivanjem neznatnih i siromašnih, a poniženjem oholih te slavljenjem milosrdnoga i svesilnoga Boga koji učini velika djela po Mariji. Prekrasno je čuti riječi: 'Odsad će me evo svi naraštaji zvati blaženom'. Ovo su bile proročke riječi skromne Marije Petković. Pa jeste li vi ljudi Božji svjesni Božjega dara s neba?! Hej moj narode, imate blaženicu za sve naraštaje i pokoljenja. Imate zagovornicu u nebu. Blaćani, znate li se vi uopće radovati tome daru Boga, daru neba, daru vaših pradjedova, koji su ovaj dar izmolili na krvavim koljenima škrte otočke zemlje, uz buku ludoga mora i žar ljutoga dalmatinskoga kamena?“, istaknuo je propovjednik.

 

Posebno je naglasio kako su majke najumornija ali i najsvetija bića ovog svijeta, te da na zemlji imamo tjelesne majke i duhovne majke, koje vode brigu kako za djecu tako i za starije. Objasnio je kako su to časne sestre koje svoju ženstvenost u ime Boga iskreno i majčinski daruju svakom čovjeku, baš kao što je to radila bl. Marija Propetog na pet kontinenata. Upozorio je i kako je vrijednost bl. Marije Propetog bila neizmjerna jer je sebe i svoj cijeli život darivala ljude širom svijeta, a što su nasljedovale i brojne časne sestre. „Sakupljala si dicu bez roditelja u teškim vremenima rata i neimaštine. Druge si hranila, a ti si i sama bila gladna. To je bilo odricanje i davanje za drugoga. Bog je kroz tebe imao oko za siromahe. Bila si uistinu prava duhovna majka“. Biskup Živković je dodao i kako nikad nije posumnjala u svoju vjeru, te da je uvijek znala kako je njezina istina i voditelj Propeti Krist. Kazao je i kako nam je blaženica primjer toga gdje čovjek treba stati, gdje se odmoriti, kome svoj život darovati i koga slijediti. „On i vas danas zove: Dođite k meni, pođite za mnom svi vi jer ste izmoreni i opterećeni. Ne lažite me da nemate tereta i križa, da nemate problema i da niste umorni. Uzmite jaram moj na se i s križem me slijedite, jer sam krotka i ponizna srca.  A što je poruka naše blaženice svima nama? Ona nas poziva na svoj grob da tamo duboko promislimo o svojim umorima i teretima. Poziva nas danas sve. Dođite k meni. Da, dođite baš k meni. Moj grob je mjesto odmora“, poručio je na kraju te kazao okupljenima da žive i umiru s Bogom i s križem Propetog Isusa u ruci baš kao blaženice, te da mole zagovor blaženice za nova duhovna i redovnička zvanja.

 

Po završetku euharistijskog slavlja mons. Živković i svećenici su se u procesiji vratili u svetište, gdje su vjernici imali mogućnost čašćenja moći blaženice.

 

Tijekom jutra na blagdan su bila jutarnja misna slavlja u svetištu. Prvo je predvodio don Jonatan Gusmerotti, svećenik iz Argentine, a drugo don Josip Barišić, zlatomisnik i župnik župe sv. Nikole Čilipi. Na drugom jutarnjem slavlju uz brojne hodočasnike sudjelovala je veća skupina medicinskih sestara i liječnika iz Omiša, te jedan autobus djelatnika Caritasa iz Dubrovnika, a svi su nakon mise mogli častiti relikvije bl. Marije Propetoga.

 

s. Jasminka Gašparović