Dubrovačka Biskupija

Zahvalno hodočašće biskupijskog Caritasa svojoj zaštitnici bl. Mariji Propetog u Blato

 

Na blagdan bl. Marije Propetog Petković, zaštitnice Caritasa Dubrovačke biskupije, u nedjelju, 9. srpnja djelatnici, volonteri, članovi Vijeća Caritasa i prijatelji Caritasa hodočastili su svojoj zaštitnici u Blato na Korčuli. U molitvi i s promišljenim nakanama stigli su u Svetište blaženice gdje su sudjelovali na prijepodnevnom euharistijskom slavlju koje je predvodio ovogodišnji zlatomisnik don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima.


U svojoj propovijedi župnik Barišić je kazao: „Blago nama što svaki dan možemo izgovoriti ime Očevo i tako ga molitvom svaki dan slaviti. Zar je moguće da postoje kršćani na ovom svijetu koji niti jednom na dan ne izgovore tu presvetu riječ: 'Oče naš…?“ Zatim je naglasio da Isus dobro poznaje Oca svoga, ali želi da i mi poput njega svoj život, misli i djelovanje predamo u ruke Očeve i da upoznamo Oca. „Sigurno je da na ovom svijetu ne možemo do kraja upoznati nebeske tajne. Upoznat ćemo ih kad se nastanimo kod Oca. On, Isus je sve učinio da ljudi preko njegovih riječi i djela upoznaju Oca nebeskoga, stoga je rekao: 'Tko poznaje mene, poznaje i Oca'“. Propovjednik je također kazao kako je bl. Marija Propetoga cijelim bićem ljubila Oca nebeskoga. Napisala je 41 hvalu i zaziv nebeskom Ocu, a svaki taj zaziv počinje riječima: 'Oče naš vječni'. Ona je zaista vjerovala da štogod Oca nebeskoga zaištemo uime Isusovo da će nam to i uslišiti. Potaknuo je okupljene vjernike da se upitaju koliko vole i poštuju li zemaljskog oca, jesu li mu zahvalni i imaju li povjerenje u njega. Istaknuo je kako je Bog Otac darovao najveći dar ljudima - svoga ljubljenog Sina, te preporučio vjernicima da čitaju Bibliju i tako bolje upoznaju Nebeskog Oca.

 

Na misi su koncelebrirali don Vlado Markić, župnik župe sv. Roka u Lumbardi, p. Ante Jerončić, SVD, misionar na Karibima i fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće u Dubrovniku koji je s hodočašćem Caritasa došao u Blato. Hodočasnici iz Dubrovnika su čitali misna čitanja i molitvu vjernika, ministranti su služili kod oltara, a svi su pjesmom pomogli s. Juliani Beretić i zboru „Stope“ koji su animirali liturgijsko pjevanje.


Na završetku euharistijskog slavlja hodočasnici su mogli iskazati štovanje relikvijama bl. Marije Propetoga te obaviti zavjet obilaskom blaženičinog groba. Uz hodočasnike iz Dubrovnika na misi je sudjelovala i veća skupina medicinskih sestara i liječnika iz Omiša.

 

Hodočasnici su imali prigode i za sakrament Pomirenja, a među onima koji su ispovijedali bio je predvoditelj središnjeg euharistijskog slavlja mons. Egidije Živković, biskup iz Željeznog u Austriji. Župnik župe Svih svetih u Blatu don Željko Kovačević se također pozdravio s dubrovačkim hodočasnicima, a predvoditelj slavlja je blagoslovio sliku Marije Propetog koju je uime Caritasa sestrama Kćerima milosrđa predala slikarica Marija Jovanović Trostmann.

 

Kroz fotografije, tekstove i izložene predmete koje je blaženica u svom životu koristila hodočasnici su se mogli bolje upoznati s njezinom životom i karizmom, a o svemu tome rado im je govorila postulatorica kauze s. Jasminka Gašparović. Obišli su i sobu u kojoj je blaženica boravila kad je bila u Blatu, a neke detalje iz njezinog života ispričala im je provincijalna predstojnica s. Emila Barbarić. U dvorani u samostanu sami hodočasnici su pred s. Emilom posvjedočili o nekim situacijama u kojima im je blaženica pomogla.

 

Hodočasnicima iz Dubrovnika na objedu u Račišću pridružio se i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji ih je blagoslovio i zahvalio im na svemu što čine za potrebite, te župnik don Miroslav Karatović.

 

Caritasovi djelatnici i stalni volonteri su na Korčuli pohodili i grob jednog svog u prošloj godini preminulog korisnika i pomolili se za njegovu dušu. A na povratku u Dubrovnik hodočasnici su se zaustavili u Kuni Pelješkoj gdje ih je primio župnik fra Josip Vidas koji ih je upoznao s poviješću samostana i umjetninama koje se čuvaju u crkvi i samostanu posebno istaknuvši djela Celestina Medovića.

 

Vrijeme ovog hodočasničkog dana sudionici su koristili kako za osobnu tako i za zajedničku molitvu, kao i za druženje i bolje međusobno upoznavanje. Radosti i smijeha nije nedostajalo, kupanje nije izostalo, a ravnateljica Caritasa Sanja Šanje i zamjenica Marija Đurović cijelim putem su se brinule za potrebe hodočasnika ističući više puta kako je ovo zahvalno hodočašće koje dubrovački biskupijski Caritas svake godine organizira kako bi svojoj zaštitnici rekli hvala za sve milosti koje po njezinom zagovoru primaju od Boga.

 

s. Jasminka Gašparević/Angelina Tadić