Dubrovačka Biskupija

Troje misionara posjetilo župe Dubrovačke biskupije

 

Nakon godišnjeg susreta misionarki i misionara koji se ove godine održao u Šibeniku, troje misionara posjetilo je Dubrovnik.

 

U župu sv. Mihajla na Lapadu došao je p. Tomislav Mesić iz Tanzanije koji je u nedjelju, 9. srpnja, predvodio misna slavlja u župnoj crkvi. Ovim posjetom se ujedno i zahvalio za humanitarnu akciju koja je pokrenuta u župi pod nazivom „Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi“, koja je za cilj imala prikupiti novčanu pomoć za izgradnju vodoopskrbnog sustava u selima župe sv. Franje Asiškog u Monduli Juu u sjevernoj Tanzaniji, gdje p. Mesić djeluje. Vrijednost investicije je 30.000 eura, a akciju su podržali Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, te Dubrovačka televizija kao službeni medijski pokrovitelj. Dosad je prikupljeno gotovo 150.000 kuna - dvije trećine potrebnog iznosa.

 

U propovijedi je okupljenim vjernicima naglasio kako je u njegovoj župi, koja inače broji preko 40.000 stanovnika, najveći problem upravo nedostatak vode. U selu u kojemu on živi nekoliko je umjetnih jezeraca o kojima ovise i ljudi, i stoka, i divlje životinje. "Kada sam prije gotovo dvije godine došao u Monduli Juu i otkrio kako u nekim selima kiša nije pala već pet godina, te kako malena djeca, mahom djevojčice, svakoga jutra pješače i po 15 kilometara kako bi došle do vode, odlučio sam se angažirati i pokušati pomoći izgradnjom vodoopskrbnog sustava. Zahvaljujući nekim svojim poznanstvima, uspio sam doći čak i do tanzanijskog premijera, koji mi je dopustio izgradnju. Da kojim slučajem nije došlo do tog susreta, zbog raširene korupcije koja u Tanzaniji vlada teško da bismo uspjeli pokrenuti ovako veliku investiciju.", istaknuo je pater Mesić, naglasivši kako će vodoopskrbni sustav od smrti spasiti siromašno stanovništvo koje se mjesecima bori s velikim sušama i bolestima (tifus, dizenterija i malarija), a koje svakodnevno odnose veliki broj ljudskih života, poglavito djece. Na samom kraju svoje propovijedi, pater Mesić je rekao kako smo svi pozvani biti misionari. "Mi misionari ne bismo mogli učiniti puno bez vaše pomoći, vi ste naše produžene ruke i zato hvala svima vama koji nam pomažete." Na kraju je prisutne pozdravio župni vikar don Marinko Šljivić, koji je u ime Župe sv. Mihajla srdačno zahvalio p. Mesiću na dolasku u Dubrovnik, kao i svima koji pomažu kako bi se akcija u kojoj je potrebno prikupiti još 70.000 kuna uspješno privela kraju.

 

U petak, 7. srpnja, misionara Mesića, Boža Benića, organizatora humanitarne akcije, te Antoniju Konjuh i Anu Previšić, predstavnice Udruge mladih sv. Mihajlo koja je partner ove akcije, primili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Pater Mesić obojici je zahvalio na dosadašnjoj potpori, pobliže ih pritom upoznavši s brojnim poteškoćama s kojima se svakodnevno suočava na svom misijskom putu. Važno je spomenuti kako je potporu akciji "Kap vode - ocean ljubavi" dala i generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, koja je izrazila nadu kako će sav potreban novac uskoro biti prikupljen i kako će vrlo skoro započeti izgradnja.

 

Kapucin misionar fra Ivica Vrbić koji djeluje u Boliviji boravio je u kapucinskom samostanu u Gospinom polju. U nedjelju, 9. srpnja, predvodio je jutarnje mise u crkvi Gospe od Milosrđa. Nakon prve jutarnje mise koju je predvodio okupljenim vjernicima govorio je o misijama u Boliviji, te prikazao fotografije tih ljudi i krajeva. Obilaskom samostana želio je osobno zahvaliti vjernicima koji materijalno i molitveno pomažu misijama na kojima on djeluje.

 

U nedjelju, 9. srpnja, u župi sv. Petra na Boninovu boravila je s. Augustina Nikolić, pripadnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Ona je 2011. godine zajedno sa sestrama milosrdnicama pošla na Salomonske Otoke ostvarujući tako svoju životnu želju biti misionarka. U župi je okupljenima predstavila rad sestara u misiji, te ih pozvala da, ako mogu, pomognu u njihovom misijskom poslanju.

 

Podsjetimo, 28. susret hrvatskih misionara i misionarki održan je prošlog ljeta u Dubrovniku.

 

N.S.