Dubrovačka Biskupija

Mlađi svećenici na permanentnom obrazovanju na Blidinju

Na padinama planine Čvrsnice, u sklopu Parka prirode „Blidinje“ u Bosni i Hercegovini, od 3. do 6. srpnja 2017. god. održan je stručni skup permanentnog obrazovanja mlađih svećenika Splitske metropolije kojoj je sastavnica i Dubrovačka biskupija i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Mlađi svećenici zaređeni u posljednjih deset godina bili su smješteni u nedavno izgrađenoj Kući molitve pored franjevačkog samostana i crkve sv. Ilije u Masnoj Luci. Na stručnom skupu su sudjelovali i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, provincijal fra Joško Kodžoman, generalni vikari, mons. Miroslav Vidović iz Splita i mons. Marinko Mlakić iz Šibenika, te pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić koji je bio i koordinator susreta. Sudjelovalo je 32 mlađih svećenika, i to: 16 iz Splitsko-makarske nadbiskupije, petorica iz Dubrovačke biskupije, dvojice iz Kotorske, trojica iz Šibenske biskupije te šestorica svećenika iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

 

Prvo je predavanje bilo na temu: „Župna kateheza. Kako je danas provoditi?“. U prvom je dijelu izlaganje imao mr. don Pavao Gospodnetić, svećenik Hvarske biskupije. Drugi dio jutarnjeg predavanja održao je don Stipan Šurlin, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, župnik u Kaštel Lukšiću i dekan Kaštelanskog dekanata. Svoje je izlaganje usmjerio na tri glavne točke: svećenik koji katehizira, vjeroučenici koji slušaju i sadržaj koji se predaje. Nakon predavanja uslijedila je plodna rasprava o zadanoj temi.

 

Poslijepodnevno predavanje na temu „Karizmatski darovi u životu i poslanju Crkve. Kako crkvene pokrete i zajednice uključiti u župni pastoral?“ održao je mr. don Ivica Pervan, svećenik Dubrovačke biskupije. Predstavio je dokument/pismo biskupima „Iuvenescit Ecclesia“ koje baš govori o ovoj danas vrlo aktualnoj temi u crkvenom životu. Govoreći o karizmama – izvanrednim darovima – don Ivica je naglasio da su karizme uvijek u službi zajednice, Crkve, a nikada nisu svrha samima sebi ili samo na službi pojedincima. Crkva može ići naprijed i pomlađivati se jedino ako u njoj postoje i karizmatski darovi i hijerarhijsko ustrojstvo koje će te karizme tumačiti. I hijerarhija i karizma moraju biti istobitne kako bi Crkva donosila plod. Po završetku predavanja među slušateljima se razvila vrlo živa diskusija i razmjena iskustva o karizmama i nekim problemima koji se u Crkvi javljaju na tom području. Potom je euharistijsko slavlje u obližnjoj crkvi sv. Ilije predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Drugoga je dana zanimljivo predavanje održao mr. don Božo Plazibat, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i župnik na Visokoj u Splitu. Tema je bila: „Duhovna i tjelesna higijena svećenika“.

 

Običaj je da drugoga dana susreta okupljeni svećenici pođu na zajednički izlet i slavlje mise u jednu župu u bližoj okolici. Ove je godine to bila župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju, po stanovništvu najmlađoj općini u Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u Posušje, svećenici su posjetili i grob opjevane Dive Grabovčeve, kršćanke i hrvatske mučenice iz 17. stoljeća. Na njezinom je grobu na Vran planini kipar Kuzma Kovačić izradio spomenik iz bronce. Sudionici izleta su također putem posjetili i nekropolu stećaka.

 

Na dolasku u Posušje srdačnu dobrodošlicu u ime župe uputio je fra Milan Lončar koji je sa svojim suradnicima okupljenima pokazao mnoge znamenitosti toga gradića u neposrednoj blizini hrvatske granice. Misa, koju je predvodio nadbiskup Barišić, slavljena je u kripti nove župne crkve, koja je trenutno u izgradnji. U svojoj propovijedi nadbiskup je pozvao vjernike da nasljeduju primjer svetoga Ćirila i Metoda, slavenskih apostola koji su, donijevši novo pismo, izgrađivali i kulturu naroda, ne samo riječima nego više svojim osobnim primjerom i djelovanjem. Nakon misnoga slavlja, svećenici su razgledali gradilište nove župne crkve i stalni postav muzeja „U kući Oca mojega“ s vrijednim zbirkama arheološke i etnološke baštine.

 

Euharistijsko slavlje posljednjega dana susreta predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

 

Zadnje predavanje ovogodišnjega stručnog skupa održao je mr. don Lovre Šola, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i župnik u Kaštel Starom. Tema je bila „Pripreme za slavlje sakramenata osobito euharistije – iskustva i sugestije. Nakon predavanja i rasprave, završnu su riječ uputili provincijal Kodžoman, biskupi mons. Rogić i mons. Uzinić, pastoralni vikar dr. Ančić te upravitelj Kuće molitve fra Petar Krasić.

 

Stručni skup zaključio je nadbiskup mons. Barišić potaknuvši svećenike da nove spoznaje i iskustva koja su stekli pokušaju primijeniti u svojim zajednicama. Zahvalio je predavačima, organizatoru susreta pastoralnom vikaru dr. Ančiću te domaćinu Krasiću na ljubaznom i ugodnom gostoprimstvu u Kući molitve u Masnoj Luci na Blidinju.

 

Ratomir Vukorepa/Splitsko-makarska nadbiskupija