Dubrovačka Biskupija

16. i 17. rujna - Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovniku

 

Sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića od četvrtka, 14. rujna do utorka, 19. rujna hodočastit će iz Padove u svečev rodni kraj u Herceg Novi. Na tom putu zaustavit će se u nekoliko hrvatskih (nad) biskupija, među kojima i u Dubrovačkoj biskupiji.

 

Relikvija tijela sv. Leopolda u Dubrovniku će biti izložena na čašćenje u kapucinskom samostanu i svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u subotu, 16. rujna i nedjelju, 17. rujna.

 

Dolazak sarkofaga iz Herceg Novog u dubrovačko svetište očekuje se u subotu, 16. rujna oko 20 sati. U crkvi će bit organizirano bdijenje tijekom cijele noći. U nedjelju, 17. rujna mise uz svečevo tijelo bit će u 9 i 11 sati, a oproštaj i ispraćaj relikvija za Split planira se oko 14 sati. Misu u 11 sati predslavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Vjernici će tijekom tih 18 sati, koliko će svečeve relikvije biti u Dubrovniku, moći doći i iskazati im štovanje zahvaljujući Bogu na primljenim milostima po zagovoru sveca i moleći za svoje potrebe i potrebe cijelog svijeta. U vrijeme misnih slavlja pojedinačni obilazak relikvija će biti zaustavljen.

 

Padova-Zadar-Herceg Novi-Dubrovnik-Split-Rijeka-Padova

 

Sarkofag sa svečevim tijelom kreće iz Padove u četvrtak 14. rujna u 7 sati. Dolazak u Zadar predviđen je u 14 sati. Nakon Liturgije dočeka i molitve pred relikvijama, održat će se misa, te bdjenje. Odlazak relikvija iz Zadra predviđen je u 7 sati, a dolazak u Herceg Novi u 13 sati. Po dolasku slijedi Liturgija dočeka, molitva pred relikvijama, misa, bdijenje, te noćenje relikvija u crkvi Sv. Antuna u Herceg Novom. Trećega dana, u subotu 16. rujna, od jutarnjih sati bit će omogućena molitva i čašćenje sv. Tijela. Mise će biti u 10 i 16 sati, a potom ispraćaj za Dubrovnik, gdje se dolazak planira oko 20 sati. Bit će organizirano bdjenje. U nedjelju 17. rujna mise će uz svečevo tijelo biti u 9 i 11 sati. Oproštaj i odlazak za Split je u 14 sati. Doček relikvija u Splitu je oko 18 sati, a misa u 19 sati. Peti dan hodočašća, u ponedjeljak 18. rujna, misa je u 8 sati, a potom oproštaj i u 10 sati polazak za Rijeku. U Rijeci će svečani doček i misa biti u 19 sati, a potom bdjenje. Posljednjega dana hodočašća, u utorak 19. rujna, od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama, a misa je u 10 sati. Ispraćaj i polazak relikvija za Padovu predviđa se oko 14 sati.

Kao i pri dolasku u Zagreb, prijevoz Sarkofaga sv. Leopolda Bogdana Mandića izvršit će Croce Verde, te će 11 njihovih članova pratiti tijelo na cijelome putu. Uz njih, sarkofag će pratiti i pet talijanskih kapucina, te hrvatski kapucini i provincijal slovenskih kapucina, te svećenik Kotorske biskupije.

Valja podsjetiti da je pri dolasku sarkofaga s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb od 13. do 18. travnja prošle godine biskup rodne svečeve Kotorske biskupije Ilija Janjić izrazio želju da svetac pohodi i svoj rodni kraj. Relikvije sv. Leopolda dolaze u Kotorsku biskupiju u godini koju je mjesni ordinarij proglasio „Godinom sakramenta sv. Ispovijedi", te traje od blagdana Sveta tri kralja do kraja prosinca.

 

Velika devetnica kroz devet nedjelja počinje 16. srpnja

 

Hodočašće tijela sv. Leopolda B. Mandića u njegov rodni grad Herceg Novi, kao i u Zadar, Dubrovnik, Split i Rijeku, bit će osobita prilika za sve vjernike da svoje molitve iznesu pred relikvijama Sveca kojega toliko poštuju i vole.

 

Da bi se vjernici Kotorske biskupije što temeljitije pripravili za taj milosni događaj, u svim župama Kotorske biskupije će se moliti Devetnica sv. Leopoldu kroz devet nedjelja, počevši od 16. srpnja. U župnim zajednicama devetnica će se moliti nakon nedjeljne mise.

 

Svi vjernici koji to žele, mogu i privatno moliti tu devetnicu, bilo u predviđenim nedjeljama, bilo u danima koje sami odaberu, poštujući niz od 9 uzastopnih dana.U tu svrhu na mrežnoj stranici Kotorske biskupije objavljen je tekst devetnice, litanija i pjesama. Molitva se nalazi na: www.kotorskabiskupija.me/molitvena-duhovna-priprava-dolazak-tijela-sv-leopolda-herceg-novi