Dubrovačka Biskupija

Uz proslavu Gospe Karmelske na Šipanu krizmani mladi

ilustracija ilustracija

 

Blagdan Gospe Karmelske svečano je proslavljen u nedjelju, 16. srpnja, u župi Velike Gospe Suđurađ na Šipanu. Misno slavlje predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i bivši generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić koji je ujedno i krizmao dvoje mladih. Istog dana mons. Palić sakrament Potvrde podijelio je i mladima, njih četvero, u župi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj. U misnim slavljima i podjeli sakramenta koncelebrirao je don Slavko Grubišić, župni upravitelj župe Velike Gospe i župe sv. Stjepana, preč. Antun Ćorković, župnik župe Pleternica u Požeškoj biskupiji, vlč. Josep Peguera Poch, regionalni vikar Opus Dei u Hrvatskoj i fra Stjepan Pavić, umirovljeni profesor latinskog i grčkog te član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

 

U homiliji je mons. Palić na temelju evanđeoskog teksta ohrabrio mlade da ne budu samo slušatelji Božje Riječi, nego se trebaju truditi razumjeti ju i po njoj živjeti.  Dodao je i kako trebaju odgajati svoje srce da bude plodno tlo za Božju Riječ, kako bi svojim životom mogli izvršiti ono što Bog od njih traži i davati obilat rod. „Branitelj i jamac uspjeha njihovog djela svjedočenja je Duh Sveti, koga svojim slobodnim odabirom primaju u sakramentu Potvrde“, poručio je generalni tajnik.

 

Govoreći u Suđurđu o glavnoj župnoj svetkovini Gospi Karmelskoj, mons. Palić se osvrnuo na spomen brda Karmela u Svetom pismu i njegovu povezanost s prokom Ilijom, kao i kasniju povijest, te nastanak Karmelskoga reda. „Kao što se Ilija borio za čistoću vjere u Izraelu, pozvani smo i svi mi, iz dana u dan, u sebi propitkivati svoj odnos prema vjeri i 'čistiti' je od svih negativnih natruha, kao što su povijesne, magijske i druge, i svoj pogled usmjeriti na Isusa Krista, 'početnika i dovršitelja naše vjere' (usp. Heb 12,2), kako bi vjera zablistala u punom sjaju po nama i našem životu“, naglasio je don Petar. Mons. Palić je istaknuo i primjer Blažene Djevice Marije, majke milosti i prauzora vjere, koja nas svojim odnosom prema Riječi Božjoj trajno nadahnjuje i majčinski zagovara na našem životnom putu.

 

Ovo su ujedno bile posljednje krizme u ovoj godini na kojima je sakrament Potvrde mladima dijelio mons. Palić.

 

N.S.