Ispiši ovu stranicu

U rodnome mjestu don Stanko Lasić obilježio 50 godina svećeništva

 

Don Stanko Lasić, katedralni župnik i kanonik Stolnog kaptola, u svome rodnom mjestu Jare, župa Svih Svetih, kod Širokog brijega u nedjelju, 23. srpnja, proslavio je pedesetu obljetnicu svoje svećeničke službe.  Zlatnu misu pod geslom „A povrh svega ljubav! To je sveza savršenstva.“ (Kol, 3, 14) predvodio je zlatomisnik Lasić, a koncelebrirali su brojni svećenici iz Dubrovačke biskupije, Trebinjsko-mrkanske biskupije, Mostarsko-duvanjske biskupije, Splitsko-makarske nadbiskupije i Vrhbosanske nadbiskupije, većinom zlatomisnikove školske kolege. Propovijedao je mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.

 

U nadahnutoj homiliji biskup Perić je govornički vješto, a istodobno i ljudski toplo ispreplitao teološke misli s anegdotama i biografskim podacima o don Stanku Lasiću. Ukratko je prikazao njegov ljudski i svećenički put od širokobriješke gimnazije, preko dubrovačkoga sjemeništa, zatim teološko-filozofskoga studija u Zadru i Splitu, doktorata na Alfonsianumu u Rimu, pa služenja u Dubrovačkoj biskupiji kao tajnik pokojnoga biskupa Severina Perneka, preko župne službe u župi Očišćenja Marijina u Smokvici i župi sv. Petra u Čari na otoku Korčuli i naposljetku kao gradski župnik u Dubrovniku pri katedrali Gospe Velike, kao kanonik i generalni vikar Dubrovačke biskupije. Biskup je istaknuo i svoje dugogodišnje prijateljstvo sa župnikom Lasićem koje datira još iz rimskih dana.

 

 

Na kraju mise je zlatomisnik Lasić riječi zahvale uputio svima koji su ga pratili kroz njegov svećenički put; bratu, sestrama, nećacima, kolegama i prijateljima. Također je zahvalio i svima onima koji su došli iz svih mjesta njegova službovanja i koji su mu na kraju euharistijskoga slavlja predali prigodne poklone, ali i mjesnome župniku don Krešimiru Pandžiću. Napomenuo je i kako je upravo na ovaj dan svoju prvu misu pod geslom „Pjevat ću Gospodinu dok sam živ“ (Psl. 104,33) odslužio u Jarama pod vedrim nebom, jer mjesto nije imalo tada župnu crkvu, ali i kako ovu zlatnu misu posvećuje upravo svome rodnom mjestu, roditeljima, duhovnicima, odgojiteljima i svima  onima koji su ga pratili na njegovome kako svećeničkom tako i životnom putu. Zaključio je kazavši kako je na dan svoje prve mise tada pred sumještanima izjavio da je sretan, a sada nakon pola stoljeća može samo nadodati da je presretan.

 

 

Uz sudjelovanje više ministranata, bogoslova i mjesnoga zbora mladih, posebno treba istaknuti lijepi ugođaj koji su stvarali domaći ljudi u svojim narodnim nošnjama, kao i bratimi iz Smokvice i Čare, te bratimi iz bratstva Presvetoga Sakramenta iz dubrovačke katedrale koji su došli u svojim odorama. Očekivano, bio je to veliki događaj u malim Jarama koje su, kao i čitav taj kraj, dali Crkvi velik broj svećenika, redovnika i redovnica. Mjesna župna crkva Svih Svetih bila je pretijesna da primi nekoliko stotina vjernika iz tog i susjednih hercegovačkih sela, ali i zlatomisnikove prijatelje i suradnike s Korčule i iz Dubrovnika. Proslavi su nazočili i gradonačelnik Širokoga brijega Miro Kraljević, te načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić.

 

 

Središnja proslava zlatnoga svećeničkog jubileja don Stanka Lasića održat će se u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, 4. kolovoza, a isti će dan biti predstavljena i njegova knjiga uspomena na ljude i događaje koja tim povodom izlazi iz tiska.

 

I.V.

Galerija slika