Dubrovačka Biskupija

U Slanom proslavljena Gospa od Anđela

 

U franjevačkoj samostanskoj crkvi sv. Jeronima u Slanom tradicionalno je u srijedu, 2. kolovoza, proslavljena Gospa od Anđela, Porcijunkula. Svečano misno slavlje na ovu franjevačku svetkovinu predvodio je fra Milan Lončar, župni vikar župe Bezgrešnog začeća BDM Posušje.

 

Govoreći s ambona propovjednik je okupljene vjernike podsjetio kako je franjevačka svetkovina Gospe od anđela vezana uz obraćenje sv. Franje Asiškog koje se dogodilo na ovaj dan 1208. godine u crkvici sv. Marije od Anđela podno grada Asiza, poznatoj pod imenom Porcijunkula. Objasnio je i kako je uz tu svetkovinu vezan i dan potpunog oprosta, Porcijunkulski oprost, odnosno da svi vjernici mogu dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni ako se od prvog kolovoza u podne do ponoći na svetkovinu ispovijed, pričeste, pohode franjevačku ili župnu crkvu te izmole Vjerovanje, Oče naš i jednu molitvu na nakanu Svetog Oca. Poručio je i kako nam sv. Franjo treba biti uzorom i primjerom kako bi naš život mogli živjeti u potpunosti na kršćanski način.

 

Tradicionalno u Slano na ovu svetkovinu hodočaste vjernici iz brojnih okolnih mjesta, iako se danas najviše ova svetkovina veže u sajam „Siđ“.

 

N.S.

Foto: fra Drago Ljevar