Dubrovačka Biskupija

Sv. Stjepan svečano proslavljen u Zatonu

 

Vjernici župe sv. Stjepana u Zatonu svečano su proslavili blagdan svoga zaštitnika u četvrtak, 3. kolovoza. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je don Josip Mazarekić, župnik župe Presvetog Trojstva Gruda, a koncelebrirali su župnik župe sv. Stjepana u odlasku fra Ilija Stipić i don Miho Litić, župnik župe sv. Mihovila Kliševo.

 

U propovijedi je župnik Mazarekić podsjetio vjernike kako je sv. Stjepan bio jedan od onih koji je s radošću propovijedao o Isusu Kristu, te govorio istinu onima koji nisu vjerovali u Njega. Dodao je kako je zbog svoje vjere i riječi koju je širio kamenovan, ali i da je pred samu smrt zamolio Gospodina da oprosti onima koji su ga kamenovali. „Stjepan oprašta poput Isusa u najtežim trenutcima. Tko može opraštati? Onaj koji je sebičan? Ne. Onaj koji mrzi? Ne. Može opraštati samo onaj koji je u ljubavi“, kazao je propovjednik. Objasnio je kako nas upravo tome Isus uči, da molimo i opraštamo jer bez toga nema zajedništva. Upozorio je kako se sv. Stjepan zalagao za Crkvu Božju, za zajedništvo koje nastaje iz vjere, te kako bez zajedništva nema ni Crkve. Poručio je svima kako samo u zajedništvu mogu pronaći onu pravu slogu i ljubav koju je sv. Stjepan tako gorljivo zagovarao.

 

Prije misnog slavlja na mulu pred župom crkvom nastupila je Zatonska limena glazba i KUD Primorskih sela Linđo, nakon čega su predstavnici gradskih vlasti gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica položili vijence kod spomen križa palim braniteljima. Molitvu za pokojne branitelje pored križa izmolio je župnik u odlasku Stipić.

 

N.S.
Foto: fra Drago Ljevar