Ispiši ovu stranicu

Zlatna misa dr. don Stanka Lasića: „Hvala za sve što ste učinili“

 

Svečanim misnim slavljem katedralni župnik dr. don Stanko Lasić u dubrovačkoj katedrali proslavio je u petak, 4. kolovoza, 50 godina svoga svećeničkog djelovanja. Na misnom slavlju koncelebrirao je veliki broj svećenika, između ostalih i ovogodišnji zlatomisnici don Josip Barišić, don Frano Markić i don Grgo Tomić, ali i generalni tajnik HBK mons. dr. Petar Palić. Zlatnoj misi prisustvovao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a propovijedao je mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha.

 

Bio je tu za sve koji su ga trebali

 

U propovijedi je mons. Lučić podsjetio okupljene kako se na današnji dan slavi sv. Ivan Marija Vianney, zaštitnik svih župnika na svijetu, a kojeg je papa Benedikt XVI. stavio za uzor današnjim svećenicima ali i svim kršćanima. Objasnio je kako to bio skroman i skrušen svećenik koji je svoj život posvetio tome da ljude obrati i ukaže im na dobro. Dodao je i kako nije slučajnost da se upravo na ovaj blagdan slavi zlatna misa župnika Lasića jer Bog poziva ljude u službu, da se odazovu Njegovom putu, baš kao što su to napravili i sv. Ivan i župnik Lasić. Upozorio je i kako svećenika trebamo promatrati isto kao i oltar, koji kad se posveti treba promatrati s poštovanjem.

 

Upozorio je i kako svećenički život se sastoji od unutarnje borbe između realnosti i neba te da je zlatomisnik Lasić predstavlja takvo življenje, da on u toj borbi nastoji izvršiti onu ulogu koju mu je Bog namijenio. U što ulaže svoje ljudske i svećeničke sposobnosti kako bi sve to bilo na slavu Božju. „I pokazao se don Stanko uspješnim na duhovnome, intelektualnom i pastoralnom planu. Kao malo tko od nas svećenika u ovoj biskupiji nema mu premca u propovijedanju“, kazao je propovjednik i naglasio kako nema crkve u biskupiji u kojoj nije propovijedao. Dodao je kako je kao župnik uvijek tu bio za svoje župljane te da bi uvijek pronašao način za naći sve što je u tom trenutku bilo potrebno. „Dragi don Stanko mogao bih nabrajati unedogled. Ali za večeras ja ti želim u ime zajednice i svoje zahvaliti za sve ono što si učinio za ovu biskupiju, za ovaj Grad i župu Gospe Velike. Mi kažemo samo hvala. Veselimo se, čestitamo i molimo da te Bog poživi među nama živa i zdrava  mnoga i mnoga ljeta“, zaključio mons. Lučić.

 

Tijekom mise zlatomisniku su uručeni broj pokloni, između ostalog i njegov portret koji je naslikao slikar Robert Kralj.

 

Župnik koji ima razumijevanje za čovjeka

 

Nakon mise 50 godina svećeništva zlatomisniku Lasiću čestitao je biskup Uzinić koji mu je također u ime Dubrovačke biskupije i svoje osobno izrazio zahvalnost za služenje u biskupiji. Istaknuo kako može biti primjer svim svećenicima zbog svoje „utjelovljenosti“ u Dubrovačku biskupiju, u kojoj nije rođenjem pripadao ali joj je postao suobličen. Dodao je i kako je župnik Lasić uvijek imao razumijevanje za čovjeka a sve kako bi uvijek na pravi način mogao pomoći i navijestiti Isusa Krista.

 

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica prigodnim riječima je također zlatomisniku čestitao ovaj hvale vrijedan jubilej.

 

Čestitkama se u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak pridružio i Ivan Viđen koji je istaknuo kako je doprinos zlatomisnika Lasića za kulturu izniman, te kako je bio jedan od obnovitelja kulturnog društva Napredak, čiji predsjednik bio ujedno i dva puta.

 

Na samom kraju brojnim vjernicima obratio se i zlatomisnik Lasić koji je kazao kako mu je srce prepuno jer su mu se mladomisnički ideali ispunili. Zahvalio je svima s kojima je surađivao svih ovih godina ali i svima onima koji su došli u katedralu kako bi s njime proslavili ovaj zlatni jubilej. „Pomozite mi molim vas svojim molitvama da ubuduće budem svećenik po Kristovom duhu i srcu, i aktivan djelatnik u vinogradu Gospodnjem do Božje volje. Hvala svim“, poručio je zlatomisnik.

 

Posebne riječi zahvale uputili su zlatomisniku Lasiću članovi katedralnih madrigalista koji su ovo posebno misno slavlje uveličali pjesmom. A za dostojan nastup madrigalista kao i uvijek pobrinula se voditeljica Margit Cetinić. Što su i potvrdili završnom pjesmom „Do nebesa nek se ori“.

 

Uz brojne vjernike koji su ispunili katedralu, bili su i predstavnici lokalne političke vlasti, lokalnih vjerskih zajednica, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić te europarlamentarka Dubravka Šuica.

 

Nikša Sentić

 

 

Kratka biografija dr. don Stanka Lasića:

            

Dr. don Stanko Lasić rođen je u Jarama kod  Širokog Brijega 1942. godine. Pučku školu pohađao je  u rodnom mjestu, gimnaziju na Širokom Brijegu do 1957. godine, a potom u Dubrovačkom sjemeništu do 1961. Teologiju je studirao u Zadru i Splitu.  Za svećenika je zaređen 9. lipnja 1967. u Splitu.

 

Prvu službu  započeo je u kolovozu 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik. Kroz to vrijeme brinuo je i za župu Osojnik. U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina. Jedno vrijeme upravljao je i župom Čara. Uz pastoralni rad u župama Smokvica i Čara studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji Alfonsiana u Rimu gdje je 1984. doktorirao. Na Korčuli je ostao do listopada 1990. godine, a u studenom 1990. godine imenovan je katedralnim župnikom i tu službu vrši i danas.  Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim  institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku. Od 2004. do 2010. godine vršio je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj, duhovnik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji. Od 2014. godine uz katedralnu župu upravlja i župom sv. Andrija-Pile, kanonik je Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. godine. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. godine imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije.

 

Sve vrijeme svog župnikovanja rado organizira brojne događaje duhovnog i kulturnog karaktera, te vodi hodočasnike u različita svetišta.  

Galerija slika